Sander Wijdemans
20 december 2021 10:11
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Verenigingen digitaliseren: ledenbeheer en communities

Hoe begin je aan de digitalisering van je vereniging? Het kan voelen als een flinke kluif wanneer je hier nog niet mee bezig bent geweest. De toenemende digitalisering van onze samenleving heeft impact op veel verschillende sectoren, zo ook de verenigingssector. Het is een trend die ons veel mogelijkheden biedt en die kan bijdragen aan een efficiëntere manier van werken. Maar het kan jouw vereniging ook een grote uitdaging bieden. Wij helpen je op weg met het digitaliseren van je ledenbeheer en het starten van digitale communities.

Verenigingen digitaliseren ledenbeheer en communities

Digitaal ledenbeheer

De stap naar digitaal ledenbeheer kan wat voeten in de aarde hebben, maar biedt je vereniging nog zoveel meer dan dat het in eerste instantie lijkt te kosten. Je leden zijn het hart van jouw vereniging en met hun gegevens wil je zorgvuldig omgaan. Wanneer je de stap zet naar de juiste digitale software, word je daarin ondersteund. Het digitaal beheren van je leden vergroot onder andere de ledenbetrokkenheid en helpt je bij het automatiseren en vereenvoudigen van bepaalde taken die anders veel tijd kosten.

Een digitale community

De tijd waarin we leven maakt ons nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat we digitaal in contact met elkaar kunnen blijven, wanneer dat fysiek niet meer kan. Wanneer je de digitaliseringsslag maakt wordt het veel makkelijker om onderling contact te stimuleren en je leden te helpen met het vinden van elkaar, door bijvoorbeeld een online community te starten. Zo verbind je je achterban en kunnen je leden gemakkelijk met elkaar in gesprek. Leden kunnen posten, discussiëren, liken, delen en elkaar volgen. Zo versterk je jouw vereniging en verbind je leden direct aan elkaar.

Redenen om een digitale community te starten

Wat voor voordelen heeft het starten van een digitale community dan precies? Allereerst zorgt het voor meer interactie tussen jou en je leden, en tussen je leden onderling. Je kunt zelf informatie, nieuws en evenementen delen maar ook je leden kunnen interessante content toevoegen en reageren op elkaar. Met die toegevoegde content kan de community daarnaast uitgroeien tot een waardevolle kennisbank, waar alle leden informatie kunnen vinden, vragen kunnen stellen en beantwoorden. Al deze informatie geeft jou meer inzicht in de behoeften van je leden, waardoor je daar beter in kunt voorzien.

Beginnen met digitalisering

Je vereniging digitaliseren kent dus vele voordelen: beter contact met je leden, een betere verwerking van alle gegevens, sneller en effectiever de administratie kunnen bijhouden en een betere verbinding met je achterban. Een goede start maak je met het digitaliseren van je ledenbeheer, zodat je gegevens veilig opslaat en hier effectief mee kunt werken. Klaar voor een volgende stap? Start dan met het opbouwen van een digitale community. De meerwaarde hiervan zul je direct merken!

Reacties