Wouter Blom
21 juli 2014 12:09
door Wouter Blom

Video thumbnail is verdwenen uit zoekresultaten Google! Wat is er met Video Rich Snippets gebeurd?

Video thumbnail in de zoekresultaten van Google wordt niet meer getoond! Alleen bepaalde Youtube resultaten zullen nog met een afbeelding opvallen tussen de zoekresultaten op Google. Alle informatie krijg je hieronder.

In de laatste week van juni kwam al het bericht van Google dat de foto’s van auteurs niet meer getoond worden bij de zoekresultaten op Google. Net voor het afgelopen weekend hebben we ontdekt dat ook de video thumbnails oftewel “Video Rich Snippets” in de zoekresultaten verdwenen zijn.

Hoe kreeg je een video thumbnail in de Google zoekresultaten?

Op het moment dat Google begreep dat er een video op een webpagina aanwezig was, gaf Google vaak een miniatuur weer als onderdeel van het zoekresultaat voor die pagina. Deze zogenaamde “rich snippet” kon je krijgen door een aantal aanpassingen te doen zoals het aanbrengen van een video sitemap en het verzorgen van zogenaamde “structured data”, speciaal voor video’s. Over het algemeen niet altijd erg eenvoudig, maar met de nodige tijdsinvestering en eventueel het gebruik van een tool wel goed mogelijk.

video thumbnail of rich snippet in Google

De video thumbnails waren dus niet erg eenvoudig te krijgen. Zo gingen wij pas nog aan de gang voor een cliënt met de speciaal hiervoor aangeschafte plug-in van Yoast om ons leven daarin wat eenvoudiger te maken. Blijkt het nu allemaal voor niets te zijn geweest. De video thumbnails in de zoekresultaten pagina van Google(SERP) zijn verdwenen.

Waarom worden de video thumbnails niet meer door Google getoond?

Heee Google - Rand FishkinNa het verdwijnen van de foto’s van auteurs in de zoekresultaten ontstond er direct discussie tussen Online Marketeers, SEO’s, Google medewerkers, etc. over de achterliggende redenen. Dezelfde reden speelt ons inziens ook een rol bij het verdwijnen van de video thumbnails in de zoekresultaten op Google.

In het kort werd er door Google gezegd dat zij veel werk gedaan hadden om het visuele ontwerp van de zoekresultaten op te schonen met als doel een verbeterde “mobiele ervaring” van de gebruikers. Google wil een consistente vormgeving op de verschillende mobiele apparaten.
Door het vereenvoudigen van de manier waarop het auteurschap getoond werd in de zoekresultaten werd dit, aldus Google, bereikt.

Volgens Google tonen hun experimenten aan dat er zonder de verschillende foto’s en afbeeldingen van auteurs een nieuw en minder rommelig ontwerp ontstaan is en… dat het doorklik gedrag van de gebruikers hierdoor niet wijzigt!
Dezelfde dag nog tonen onderzoeken van vooraanstaande SEO’s al aan dat er wel degelijk een duidelijke terugval is in de CTR en het aantal bezoekers. De volgende tweets maken een hoop duidelijk;

Afgelopen donderdag vat Rand Fishkin het nog eens samen in een duidelijke vraag met afbeelding aan Google. Vooralsnog is er geen antwoord van Google, maar wel zeer veel en duidelijke commentaren.

Net als de meeste specialisten denken wij dat de “echte” reden heel duidelijk is. Omdat de zoekresultaten met een foto, afbeelding of video thumbnail blikvangers waren en meer kliks genereerden, liepen de kliks op de AD’s(via Adwords) en daarmee de inkomsten van Google terug.
Uiteraard heeft iedereen zijn eigen mening, maar wij zijn zeer benieuwd naar hoe jij erover denkt. Laat ons dat alsjeblieft via de discussie en reacties hieronder weten.

Natuurlijk verandert de zoekresultatenpagina van Google regelmatig. Of de afbeeldingen van auteurs en video’s voor altijd verdwenen zijn is afwachten. Voorlopig moeten we het ermee doen. Benieuwd naar jullie menig en reacties.


Reacties