Sander Wijdemans
12 november 2020 08:07
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Waar moet je op letten bij de aanschaf van horeca apparatuur?

In de gemiddelde horecagelegenheid worden vandaag de dag ontzettend veel apparaten gebruikt. Zo zien we in veel keukens bijvoorbeeld wel een bakplaat, oven en friteuse terug. Toch zijn er nog talloze andere apparaten die onmisbaar zijn voor een restaurant keuken. Zoek jij nog naar apparatuur om te gebruiken binnen jouw horecagelegenheid? Ga dan niet alleen op de prijs af. Goedkope horeca apparatuur is mooi meegenomen, maar er is meer dan de prijs. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij de aanschaf van horeca apparatuur.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van horeca apparatuur

Kwaliteit komt op de eerste plaats

Het belangrijkste aandachtspunt bij de aanschaf van horeca apparatuur is de kwaliteit. Veel mensen gaan er standaard vanuit dat de apparaten goed zijn, maar dit is helaas lang niet altijd het geval. Ook de kwaliteit van nieuwe apparaten is niet altijd om over naar huis te schrijven. Koop daarom nooit een keuken apparaat wanneer je niet zeker bent van de kwaliteit. Probleem is alleen dat lang niet iedereen weet hoe het zit met de kwaliteit van een horeca apparaat. Twijfel jij? Kies dan bij voorkeur voor een apparaat van een bekend merk. Deze apparaten zijn doorgaans duurder, maar je weet wel zeker dat ze van goede kwaliteit zijn.

Kies voor een apparaat met meerdere functies

Kwaliteit komt op de eerste plaats in de zoektocht naar horeca apparatuur, maar er is meer. Zo raden wij je ook aan om naar de functionaliteiten van apparaten te kijken. Staan er veel producten op de menukaart waarbij beslag of deeg gebruikt moet worden en maak je dit helemaal zelf? Dan kun je apparaten kopen die jou helpen bij beslag kloppen of deeg kneden, zoals een (staaf)mixer of een kneedmachine. In dat geval heb je verschillende apparaten nodig. Dit is niet nodig, want het kan ook allemaal met één apparaat, namelijk met een planeet menger.

Ook voor andere keukenapparaten gaat dit op. Zo kun je bijvoorbeeld voor een aparte machine voor koffie en thee kiezen. Dit hoeft alleen niet, want er zijn ook machines waaruit je beide warme dranken haalt. Door voor apparaten met meerdere functies te kiezen, heb jij minder verschillende apparaten nodig. Een minder groot deel van jouw restaurant keuken wordt in beslag genomen door apparaten, waardoor er meer werkruimte is.

Is het apparaat groot genoeg?

Voor veel horeca apparaten geldt dat jij ze het liefst zo klein mogelijk wilt hebben. Hoe groter het apparaat, des te meer ruimte het in beslag neemt in de keuken. Toch is het niet altijd wenselijk om voor de kleinste apparaten te gaan. Waarom niet? Omdat de omvang van het apparaat wel moet stroken met jouw menukaart. Staan hier bijvoorbeeld pizza’s op? Dan heb je een pizza oven nodig. Je hebt in dat geval veel om uit te kiezen. Zo zijn er pizza ovens met één lade, maar ook met twee lades. Bovendien kun je voor een echte steenoven kiezen.

Om de juist afmetingen te bepalen, moet je ook kijken naar de omvang van jouw restaurant. Is er plek voor veel gasten? Dan moet je een grotere koelkast en vriezer hebben dan wanneer er weinig (zit)plekken zijn. Daarnaast spelen de producten die je gebruikt mee. Restaurants die veel verse producten gebruiken, hebben doorgaans een grotere koelkast en vriezer nodig. Etenswaren kunnen dan immers gekoeld bewaard worden, waardoor ze minder snel bederven.

Reacties