Sander Wijdemans
1 maart 2023 07:12
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Wat is CDE (common data environment)

Wat is CDE: Een Common Data Environment (CDE) is een systeem dat de veilige opslag en het delen van gegevens binnen een organisatie mogelijk maakt. Het is een belangrijke tool voor organisaties die ervoor willen zorgen dat hun gegevens up-to-date, consistent en gemakkelijk toegankelijk blijven voor alle belanghebbenden. Een CDE biedt een enkele bron van waarheid die kan worden gebruikt om technische projecten te ondersteunen, zoals die in de bouw, engineering en andere industrieën.

Wat is CDE (common data environment)

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een CDE

De belangrijkste onderdelen van een Common Data Environment zijn onder meer gecontroleerde toegangsrechten, mogelijkheden voor versiebeheer, eenvoudige methoden voor het ophalen van documenten en bestanden die erin zijn opgeslagen, het bewaken van processen voor wijzigingen in bestaande gegevens of documenten, automatische meldingen wanneer nieuwe versies beschikbaar komen, audittrajecten met gebruikersactiviteit kunnen volgen met bijbehorende metadata. Dit zorgt ervoor dat alle teamleden toegang hebben tot de nieuwste versie van elk bestand of document dat is opgeslagen in de CDE.

Hoe ziet een CDE eruit?

Een Common Data Environment kun je op meerdere manieren inrichten, maar er zijn ook terugkerende elementen:

–         Je blijft op de hoogte van nieuwe actuele ontwikkelingen omdat de workflows en notificaties grotendeels geautomatiseerd zijn.

–         Alle partijen en personen hebben toegang tot de informatie waartoe zij bevoegd zijn dankzij een goed systeem voor alle mappen en informatie.

–         De mappenstructuur is overzichtelijk zodat je documenten efficiënt kunt opslaan, beheren en delen.

–         In een goed CDE dat specifiek is ontworpen voor de bouw kun je BIM-modellen bekijken in de BIM-viewer. Je kunt hierin de modellen los van elkaar bekijken, of over elkaar heen zodat het een geheel wordt.

Wat is bouwsoftware

Bouw software is een digitale oplossing die is ontworpen om bouwbedrijven te helpen hun activiteiten te stroomlijnen en overheadkosten te verlagen. Het wordt gebruikt om projecttijdlijnen, budgetten, samenwerkingsinspanningen en meer te beheren. Een common data environment (CDE) is de basis van de meest gebruikte soorten bouwsoftware die aannemers, architecten en ingenieurs helpen bij het samenwerken aan projecten door gegevens veilig te delen tussen meerdere partijen. Een CDE biedt een centraal platform voor samenwerking, waardoor verschillende belanghebbenden toegang hebben tot tekeningen en documenten zonder ze heen en weer te hoeven sturen via e-mail of andere bestandsoverdracht services. Dit verhoogt de efficiëntie omdat alle partijen live toegang hebben tot dezelfde informatie, wat helpt om verwarring en vertragingen in projecten te verminderen. De software maakt het ook makkelijker voor teams om de voortgang bij te houden, middelen toe te wijzen, de nalevingsvoorschriften bij te houden en eventuele financiële uitdagingen  de baas te blijven.

Reacties