Sander Wijdemans
21 februari 2020 07:00
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Zo stapt jouw bedrijf moeiteloos over op led TL verlichting

Zo stapt jouw bedrijf moeiteloos over op led TL verlichting

Wist je dat het vanaf 1 juli 2020 verplicht is voor bedrijven om over te stappen op led TL verlichting? Voortaan dus geen conventionele TL buis meer, maar een led TL buis. Gelukkig is het vervangen van de oude buizen niet heel lastig. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het vervangen van TL verlichting door led.

De voordelen van een led TL buis

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten waarom je eigenlijk over zou moeten stappen op led verlichting, los van het feit dat de overheid het natuurlijk verplicht heeft gesteld. Een van de grootste voordelen van dit soort verlichting is dat het veel energiezuiniger is. Een led TL buis zet namelijk 90% van de energie om in licht en 10% in warmte, terwijl een conventionele TL buis maar 25 tot 30% omzet in licht. Hierdoor is led niet alleen beter voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Dit was dan ook de grootste reden voor de Tweede Kamer om de motie van de verplichting aan te nemen. Verder heeft led verlichting een langere levensduur, heeft het geen opstarttijd en is het helderder dan conventionele verlichting. Een goede keuze dus!

Standaard TL buis vervangen door led TL buis

Heb je al oude TL armaturen hangen? Dan heb je geen speciale led TL armatuur nodig, maar kun je gewoon de TL buis in je oude armatuur vervangen! Let wel altijd op de lengte en de fitting (G5 of G13) van de led TL buis die je wil toevoegen. Verder moet je ook kijken of de armatuur een starter heeft of niet. De starter zorgt ervoor dat de lamp aangaat. De oude starter is echter niet geschikt voor led verlichting en moet dus vervangen worden door een led starter. Gelukkig worden led starters meegeleverd met led TL buizen en kun je deze gewoon eenvoudig vervangen. Hiervoor hoef je niet eens de armatuur open te maken en opnieuw op te bouwen.

Ook de ballast is iets waar je op moet letten. De ballast, of het voorschakelapparaat, kan ook weggehaald worden uit de armatuur voordat je de led TL buis gaat aansluiten om de levensduur van de led TL buis te verlengen. Hiervoor moet je de armatuur wel openmaken, maar ook dit is eenvoudiger dan het klinkt. Knip namelijk de draden van en naar de ballast door en verbind deze aan elkaar met een kroonsteen of lasklem. Dan bent u al klaar.

Het vervangen van de TL buis hoeft dus niet moeilijk te zijn. Vanaf 1 juli kun je dus met een gerust hart de oude TL buizen veranderen en profiteren van alle voordelen van led TL verlichting. Zo heb je door de lange levensduur en lage onderhoudskosten de investering in een mum van tijd terugverdiend.

[1] Tweede Kamer: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2018Z20512&did=2018D53429

Reacties