Sander Wijdemans
27 januari 2020 12:32
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

4 ideeën om werknemers gezonder te laten snacken

Op het werk snacken we er vaak op los. De snoepautomaat, de voorraadkast in de keuken of de geheime voorraad in het eigen bureau: de ongezonde snacks gaan erin als klokspijs. Nochtans zorgen een ongezonde levensstijl en overgewicht voor een toenemend absenteïsme. Ook als werkgever heb je met andere woorden baat bij een gezonder snackgedrag. Deze vier tips helpen je dat doel te bereiken.

# 1. De wekelijkse fruitmand

Uit een onderzoek van iVox blijkt dat we nog te vaak snoepen op het werk. Stress blijkt daarbij een belangrijke factor te zijn. Wel geven tot zestig procent van de medewerkers aan dat zij snoep zouden vervangen door fruit wanneer het gratis door de werkgever wordt aangeboden. Een fruitmand is dus zeker een goed instrument om het ongezond snacken aan te pakken. Toch moet je daarbij ook opletten voor fruitsoorten boordevol suikers. Vooral gedroogd fruit zorgt al vaker eens voor problemen. Werknemers vergeten dan dat een handje rozijnen eigenlijk dezelfde voedingswaarde heeft als dertig druiven. Bij de samenstelling van de fruitmand is het dan ook altijd een beetje wikken en wegen. Wanneer je daarentegen een beroep doet op een gespecialiseerde leverancier, krijg je over het algemeen wel een goed gebalanceerde fruitmand.

# 2. Verse snackgroentjes

Steeds meer bedrijven bieden al zo’n wekelijkse fruitmand aan. Een wekelijkse groentedag blijkt daarentegen nog een beperkt fenomeen te zijn. Volgens bovenstaand onderzoek blijkt dat drie procent van de werkgevers zo’n groentedag organiseert. Veel te weinig. Worteltjes, gedroogde tomaten, chayote en bietjes: ze zorgen voor een lekkere en gezonde afwisseling. Bovendien kan je hier erg veel mee variëren, bijvoorbeeld door ze te combineren met een gezonde dipsaus. Heerlijk, toch?

# 3. Verantwoord snoepgoed op het werk

Lang niet iedereen staat te springen voor fruit en groenten. Toegegeven: snoep heeft vaak toch net wat meer verleidingskracht. Het is zeker niet zo dat je snoepgoed volledig moet verbannen op de werkvloer, maar dan kies je best voor snoepen, repen en koeken die weinig calorieën bevatten. Wanneer ze bovendien ook nog eens rijk zijn aan proteïnen, stapelen de voordelen zich alleen maar op. Ze zorgen immers voor een verzadigd gevoel, maar ze helpen ons ook weerbaarder te maken voor stress. En dus gaan we minder snoepen!

Nu moeten we wel toegeven dat het vinden van verantwoord snoepgoed lang niet altijd eenvoudig is. Je zal hiervoor een beroep moeten doen op gespecialiseerde verkopers zoals The Leann of je kan gewoon zelf de handen uit de mouwen steken en wekelijks gezonde gebakjes voorzien. Natuurlijk hoef je het verantwoord snoepgoed niet gratis aan te bieden. Je kan het bijvoorbeeld aanbieden in de snoepautomaat.

# 4. Zet in op bewustwording

Weggevertjes als een fruitmand of een groentedag helpen om het ongezond snackgedrag op het werk te voorkomen, maar ook niet meer dan dat. Onze manier van leven zullen ze zeker niet veranderen. Als werkgever moet je dan ook inzetten op bewustwording en medewerkers bewust leren omgaan met voeding. Je kan bijvoorbeeld gekleurde stickertjes kleven in de snoepautomaat waarbij medewerkers meteen zien hoe gezond of ongezond de aangeboden snacks zijn. Zo leer je hen bewuster te kiezen. Daarnaast kan je de gezonde keuze ook stimuleren, door verantwoord snoepgoed goedkoper aan te bieden. Hoe dan ook moeten dergelijke inspanningen steeds kaderen in een ruimere aanpak, bijvoorbeeld door daarnaast een bedrijfsfiets aan te bieden en sta-bureaus te voorzien. En ook hier in te zetten op bewustwording.

Reacties