Hans van Schip
5 juni 2015 11:46
door Hans van Schip
Categorie:
Social Media

4 Miljoen #FIFA Tweets! Overzicht en analyse nav Social Media Monitoring.

De schandalen rondom de FIFA en de herverkiezing- en aftreding van president Sepp Blatter zijn al dagenlang hét onderwerp van gesprek op Twitter. Hieronder een analyse en de resultaten naar aanleiding van monitoring van de #FIFA buzz op Twitter.

#FIFA, de meest gebruikte hashtag, ging los na de aankondiging van het aftreden van Blatter. OBI4wan, internationale social media monitoring en webcare tool van Nederlandse bodem, analyseerde vanaf 29 mei ruim 4 miljoen wereldwijde #FIFA tweets over de wereldvoetbalbond.

17.000 tweets per minuut na aankondiging aftreden Blatter als FIFA-voorzitter

4 dagen na zijn herverkiezing als president van de FIFA kondigt Blatter zijn aftreden aan tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. In de dagen daarvoor domineren grote corruptieschandalen het gesprek op Twitter. Kort na de aankondiging steeg het aantal tweets over de FIFA naar 17.000 per minuut, met een totaal aantal wereldwijde tweets van 1,1 miljoen op dinsdag.
#FIFA Tweets na 02-06-2015; Blatter stapt op! Overzicht en analyse nav Social Media Monitoring
#FIFA Tweets na 02-06-2015; Blatter stapt op! Overzicht en analyse nav Social Media Monitoring

#blatterout, #fifagate en #fifacorruption populaire hashtags

De gebeurtenissen rondom de FIFA kregen wereldwijde aandacht, toen 10 FIFA-officials in verband werden gebracht met onderzoek naar mogelijke corruptieschandalen. Twitteraars lieten zich massaal horen en zien via hashtags als #fifagate en #fifacorruption. Na de aankondiging van het aftreden van Blatter werd de hashtag #blatterout nieuw leven ingeblazen. Deze hashtag bleek een aantal dagen ervoor nog onrechtmatig te zijn door de herverkiezing van Blatter als president.
#FIFA Tweets na 02-06-2015; Blatter stapt op! Overzicht en analyse nav Social Media Monitoring

Veel FIFA-tweets uit Europa en Indonesië

Tweets over de FIFA met GPS coördinaten werden voornamelijk geplaatst in Europa, Indonesië en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Alhoewel veel tweets geen GPS coördinaten bevatten wordt duidelijk dat de ontwikkelingen bij de FIFA wereldwijd worden gevolgd en besproken.

Kijkende naar taal is 47% van de tweets in het Engels. Als tweede en derde zijn Spaans en Indonesisch de meest voorkomende taal onder FIFA-tweets. Nederlands staat op de achtste plek, met ruim 55.000 tweets.
#FIFA Tweets. Wereldwijde Tweets FIFA met GPS coördinaten
#FIFA Tweets per taal in mooi en duidelijk overzicht.

Openlijke kritiek door vooraanstaande Twitteraars

Na analyse van de berichten en auteurs blijkt dat veel bekende Twitteraars openlijk kritiek uitten op de gang van zaken bij de wereldvoetbalbond en diens afgetreden president, Sepp Blatter.

Luis Figo, eerder nog deelnemer in de strijd voor het FIFA-voorzitterschap is blij met het aftreden van Blatter en pleit voor een nieuw tijdperk van transparantie en democratie binnen de FIFA.

Gary Lineker, oud-voetballer en fervent tegenstander van Blatter, uit zijn blijdschap met een sarcastische tweet over de integriteit van de FIFA. Deze tweet werd vervolgens ruim 7.600 keer geretweet en bijna 8.000 keer als favoriet gekenmerkt.

Voor deze #FIFA analyse verzamelde OBI4wan wereldwijd tweets met de zoekterm ‘FIFA’, tussen 28-05-2015 en 03-06-2015 7:00 uur. Hiervoor zijn alle talen, locaties en accounts meegenomen. De uitgebreide resultaten op de website van OBI4wan zie je hier.

Reacties