Sander Wijdemans
13 mei 2023 22:39
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

5 Tips om het afvalbeheer van je bedrijf te verbeteren

In de huidige samenleving wordt het belang van duurzaamheid en milieubewustzijn steeds groter. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven steeds meer aandacht besteden aan hun ecologische voetafdruk en hoe deze kan worden verminderd. Een van de belangrijkste aspecten van milieuvriendelijkheid is afvalbeheer. Bedrijven produceren vaak grote hoeveelheden afval en het op de juiste manier beheren van dit afval kan een groot verschil maken voor het milieu. In dit artikel delen we enkele handige tips om het afvalbeheer van je bedrijf te verbeteren en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

5 Tips om het afvalbeheer van je bedrijf te verbeteren

Tip 1: Ga voor herbruikbare materialen

Een van de meest effectieve manieren om afval te verminderen, is door te kiezen voor herbruikbare materialen. Denk bijvoorbeeld aan waterflessen of koffiebekers die je kunt bijvullen in plaats van wegwerpbekers te gebruiken. Maar ook in de productie van je producten kan je kiezen voor duurzame materialen die herbruikbaar zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor verpakkingen die de klant kan hergebruiken of recyclebare materialen.

Tip 2: Verminder papiergebruik

Papier is nog steeds een van de grootste afvalstromen bij bedrijven. Gelukkig zijn er veel manieren om papiergebruik te verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor digitale facturatie en communicatie in plaats van per post. Daarnaast kan je dubbelzijdig printen of zelfs helemaal stoppen met printen en documenten digitaal opslaan.

Tip 3: Zorg voor gescheiden afvalstromen

Een gescheiden afvalverwerking is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn. Door afvalstromen te scheiden kan je namelijk besparen op de kosten van de afvalverwerking. Zorg daarom voor verschillende afvalbakken op kantoor en informeer medewerkers over welk afval in welke bak hoort. Denk hierbij aan papier, plastic, glas en organisch afval. Merk je dat er bij jou bedrijf veel moeilijkheden zijn bij het scheiden van afval, dan zijn er genoeg afvalverwerking bedrijven die jouw bedrijf hiermee kunnen helpen. 

Tip 4: Verminder voedselverspilling

Voedselverspilling is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan ook zorgen voor extra kosten. Door bewuster om te gaan met voedsel kan je dit verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld restjes eten bewaren voor de lunch van de volgende dag of medewerkers aanmoedigen om alleen te nemen wat ze echt opeten tijdens de lunch. Daarnaast kan je als bedrijf ook kiezen voor duurzame catering, waarbij voedselverspilling wordt geminimaliseerd.

Tip 5: Maak gebruik van afvalverwerkingstechnologieën

Als bedrijf kan je ook gebruik maken van afvalverwerkingstechnologieën om afval te verminderen en efficiënter te verwerken. Denk hierbij aan compostering of recycling. Door afval te composteren kan je organisch afval omzetten in vruchtbare compost voor bijvoorbeeld planten. Ook kan je als bedrijf kiezen voor recycling van materialen, waarbij grondstoffen worden hergebruikt.

Reacties