Sander Wijdemans
26 augustus 2022 08:47
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

5 Tips om je kantoorruimte optimaal te plannen

Je werkomgeving kan mogelijk van invloed zijn op je productiviteitsniveau. Daarom is het beter om kritisch te zijn bij het kiezen van je kantoorindeling. Hier zijn een paar optimalisaties in kantoorindeling die je zou kunnen overwegen voordat je professionele hulp zoekt voor het ontwerpen van je werkomgeving.

designkantoormeubilair

Indeling kantoorruimte

Duur kantoormeubilair zoals design bureaus, betekent niet automatisch dat hiermee de ruimte optimaal wordt benut. In plaats van de nieuwste modieuze bureaus en designkantoormeubilair te kopen, kun je beter gaan zitten en een strategie uitstippelen.

Plan je indeling

Overweeg een aantal belangrijke zaken voordat je meubilair aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld rekening houden met het belang van tijd en geld. Als je de ruimte efficiënt wilt benutten, kun je het beste een professionele ontwerper inhuren. Die zal de ruimte op de best mogelijke manier plannen, maar dat kost je wel een paar extra euro’s. Als je niet zoveel geld te besteden hebt, kun je altijd suggesties van collega’s aannemen en een cool interieurontwerp bedenken.

Zorg ervoor dat de ruimte niet overvol is en laat wat vrije ruimte vrij met akoestische schermen om een overvolle omgeving te voorkomen. Dit zal je geest en lichaam ontspannen, en je zult op je beurt meer kans hebben om te slagen in je werk.

Maak voldoende afwisseling

Mensen zijn geen machines die identiek zijn en genoegen nemen met één maat. Je moet rekening houden met diversiteit bij het plannen van de ruimte in kantoren, zodat werknemers hun optimale vooruitgang op het werk kunnen brengen.

In tegenstelling tot robots hebben verschillende werknemers op een bepaald moment verschillende behoeften. In plaats van designkantoormeubilair van dezelfde grootte voor iedereen te installeren, introduceer je flexibel meubilair naargelang de behoeften van de individuen. Zo kun je een rustruimte, een vergaderruimte en een speelruimte installeren om de werknemers een rustige en kalmerende omgeving te bieden.

Hiermee kunnen ze hun gedachten even van het werk af te leiden terwijl ze hun geest opfrissen en opnieuw opstarten. Dit zal hen niet alleen in staat stellen om meer resultaten te produceren in minder tijd, maar zal hen ook in staat stellen om kwalitatief hoogstaand werk te blijven leveren.

Vermijd een drukke uitstraling

Voorkom dat je te veel kantoormeubilair neerzet. De werkruimte moet er compleet en toch ruim uitzien. Dit bepaald je stemming in werkmodus. Haal het ongewenste kantoormeubilair weg en probeer niet meer dan een paar stoelen in de gang te laten staan.

Het is verstandig om open ruimtes te hebben om samen te komen en zelfs plekken om te ontspannen. Werknemers kunnen hiermee ook privé conversaties hebben zonder de kantooromgeving te verstoren.

Zorg voor een efficiënte indeling van het kantoor, zodat de werknemers flexibel zijn en zich tijdens het werk licht en mentaal fris voelen. Speel met ruimtes op zo’n manier dat het kantoor alle benodigde meubilair heeft maar tegelijkertijd ruimtelijk oogt. Dit is mogelijk door een licht thema aan te houden. Door de muren wit of crèmekleurig te schilderen en meubilair in een bijpassende kleur te kiezen, krijg je een elegante en gerieflijke uitstraling.

Ontdoe je van ongemakkelijk kantoormeubilair

Het is van cruciaal belang om de omgeving vriendelijk en comfortabel te houden, maar het is even belangrijk om de professionaliteit te handhaven. De inrichting van je kantoorruimte moet vrij zijn van verkrampt ongewenst meubilair.

Beperk de inrichting tot een minimum en zorg voor een goede ventilatie in het kantoor. Als je armaturen tegenkomt die niet synchroon lopen met de sfeer, is het beter om ze te verwijderen om meer open ruimtes te creëren. Het is verstandig om je te ontdoen van ongemakkelijk meubilair, aangezien dit alleen maar ruimte in beslag neemt en het kantoor er overvol uit laat zien.

Besteed aandacht aan verlichting

Het meest invloedrijke element van je kantoorruimte is de juiste kantoorverlichting. Het is bekend dat lichtintensiteit en kleurtemperatuur het menselijk gedrag beïnvloeden. Om een stimulerende omgeving te bevorderen en de werknemers de hele dag opgepompt te houden, moet je speciale aandacht besteden aan de verlichting. Niet alleen de werkplek, maar het hele kantoor moet goed verlicht zijn.

Volg de fundamentele ergonomie van kantoorverlichting door donkere plekken en schaduwen te vermijden omdat die een gezellige sfeer geven. Dit is een van de essentiële ruimteplanning tips bij het optimaliseren van je kantoorruimte.

Conclusie

Het kiezen van een geschikte kantoorruimte is van cruciaal belang voor je bedrijf omdat het de cultuur, productiviteit en efficiëntie van je team kan beïnvloeden, evenals hun algemene welzijn op het werk. Hiermee kun je de kantoorruimte planning naar een ander niveau tillen. Het komt neer op jouw niveau van betrokkenheid.

Reacties