Sander Wijdemans
13 januari 2023 21:00
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

5 tips voor een veilig gevoel op de werkvloer

Je veilig en gesteund voelen op de werkplek kan het verschil maken tussen een succesvolle en een niet succesvolle carrière. Helaas heeft niet iedereen een ondersteunende werkomgeving. Maar maak je geen zorgen! Hier zijn vijf tips om je te helpen veilig en gesteund te blijven op je werk, wat je situatie ook is.

5 tips voor een veilig gevoel op de werkvloer

#1 Wees niet bang om je uit te spreken

Wil je graag een veiligheidskast voor waardevolle spullen op werk? Mis je bepaalde kantoorartikelen om je werk goed uit te voeren? Als iets je nodig hebt of als iemand je oneerlijk behandelt, wees dan niet bang om je stem te verheffen. Kom voor jezelf op en laat mensen weten dat hun gedrag niet acceptabel is. Zorg ervoor dat je eventuele incidenten documenteert, zodat je bewijs hebt van wat er gebeurd is, mocht dat nodig zijn.

#2 Ken je rechten

Informeer je over de arbeidswetgeving in jouw stad of land, zodat je weet welk soort gedrag onaanvaardbaar is op de werkplek, en wat je rechten zijn als je toch iets overkomt. Kennis van de wet zal je vertrouwen geven als het tijd is om je uit te spreken tegen onrechtvaardigheden of mishandeling op de werkplek.

#3 Zoek steun bij collega’s of leidinggevenden

Het hebben van een goede relatie met collega’s en leidinggevenden kan het gemakkelijker maken om je uit te spreken als er iets gebeurt, omdat ze je zorgen eerder serieus zullen nemen en je zo nodig zullen helpen. Probeer relaties op te bouwen met mensen op het werk die bereid zijn te luisteren en steun te verlenen als dat nodig is.

#4 Neem regelmatig pauzes gedurende de dag

Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag kan helpen het stressniveau te verlagen en een gelegenheid bieden voor zelfzorg die nuttig kan zijn bij het handhaven van een gezonde balans tussen werk en privé – zowel lichamelijk als geestelijk – wat ertoe kan bijdragen dat je je veilig en gesteund voelt op het werk in het algemeen.

#5 Bouw een netwerk op buiten het werk

Last but not least! Het is belangrijk om steun te hebben van mensen buiten het werk die begrijpen hoe het is om met moeilijke situaties op het werk om te gaan, zoals vrienden, familieleden en mentoren die morele steun kunnen bieden als het moeilijk wordt op het werk. 

Met deze vijf tips creëer je een omgeving waarin je je veilig genoeg voelt om je best te doen zonder je zorgen te maken over mogelijke problemen in de toekomst. Denk eraan, dit is JOUW carrière – bezit hem. Veel succes!

Reacties