Sander Wijdemans
4 maart 2024 10:59
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Alles wat je moet weten over laserboren

Innovatie is een belangrijk begrip in de wereld van technologische vooruitgang. Een methode die tegenwoordig in veel sectoren wordt toegepast is laserboren. Deze techniek is ideaal voor industrieën die zeer kleine, nauwkeurige gaten vereisen en waar traditioneel, mechanisch boren niet voldoet. Hier lees je alles over laserboren. 

Alles wat je moet weten over laserboren

Wat is laserboren?

Bij laserboren wordt er gebruik gemaakt van korte puls UV-laserstraling om minuscule gaten te boren, die kunnen beginnen bij slechts 8µ. In tegenstelling tot de meer gangbare boortechnieken, zoals mechanisch boren, worden er geen roterende onderdelen bij laserboren gebruikt. In plaats daarvan wordt er een krachtige bundel lichtenergie op het te boren oppervlak, waardoor het materiaal wordt verhit en verdampt. Door de laserbundel met één enkele puls in te schieten worden er gaten gemaakt. Hierdoor kunnen er gaten worden gemaakt zonder contouren te snijden. Daardoor kunnen er snel hele grote hoeveelheden gaten gemaakt worden. 

Wat zijn de voordelen van laserboren?

Het grote voordeel van laserboren is de mogelijkheid om zeer kleine, nauwkeurige gaten te maken met een diameter vanaf 8µ. Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan laserboren. We zetten ze even voor je op een rijtje. 

Snelheid → Door de hoge energieconcentratie van laserstralen kun je met laserboren materialen veel sneller doorboren dan met de gebruikelijke boortechnieken.

Veelzijdigheid → Je kunt laserboren toepassen op verschillende materialen, variërend van metalen en gesteenten tot zelfs biologisch weefsel.


Minder slijtage → Omdat er bij laserboren geen bewegende onderdelen worden gebruikt, is er over het algemeen minder onderhoud nodig en hebben ze een langere levensduur dan mechanische boren. 

Waar wordt laserboren voor gebruikt?

Laserboren wordt toegepast in verschillende sectoren. Een van de sectoren waar laserboren voor wordt ingezet, is de medische sector. Hiervoor worden uiterst kleine onderdelen gemaakt. Maar ook in een sector als de mijnbouw wordt laserboren gebruikt. Hiervoor wordt het ingezet om sneller en efficiënter tunnels te graven en mineralen te winnen.

Een sector die waarschijnlijk niet direct bij je omhoog komt, is de ruimte-exploratie. Op planeten of manen met harde oppervlakken kan laserboren worden ingezet om monsters te verzamelen of zelfs ondergronds water of andere waardevolle middelen te ontdekken.

Kortom, laserboren kan ingezet worden in verschillende sectoren. 

Laserboren uitbesteden

Het uitbesteden van het laserboor-proces biedt kansen voor bedrijven die niet over de middelen of expertise beschikken om deze geavanceerde technologie intern te ontwikkelen. Door laserboorprojecten uit te besteden aan gespecialiseerde dienstverleners, kun je als bedrijf profiteren van die nieuwste technologische ontwikkelingen zonder de kosten en risico’s van zelfstandige ontwikkeling te dragen. Bovendien kan het uitbesteden van laserboren flexibiliteit bieden. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in laserboren is Lasertec Barendrecht

Reacties