Sander Wijdemans
21 september 2017 14:55
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Auto delen met andere ondernemers… hoe ga je om met de autoverzekering?

Steeds meer ondernemers zien gelukkig het voordeel van het delen van een auto. Echter is het niet voor iedereen duidelijk hoe dit verzekering technisch in elkaar steekt. Een autoverzekering is verplicht, maar hoe doe je dat nou wanneer je een auto deelt met andere ondernemers? Een zeer terechte vraag die ik in dit artikel zal proberen te beantwoorden.

Zoals de meeste autobezitters weten is een autoverzekering voor een auto noodzakelijk. Als particulier is een normale WA-verzekering wettelijk verplicht. Dit dekt alleen de schade die jij als autobezitter toebrengt aan een andere auto. De schade aan je eigen auto wordt niet gedekt, oftewel: de kosten van reparatie aan je eigen auto zijn voor jezelf.

Wat vele ondernemers niet weten is dat een particuliere autoverzekering voor een zakelijke auto niet voldoet. Een particuliere autoverzekering biedt te weinig dekking voor zakelijk gebruik. Dit komt omdat er vaak geen regelmatige bestuurder is en er relatief meer kilometers met een zakelijke auto worden gereden.

Wat is zakelijk rijden?

Waar kan je nou precies aan denken bij zakelijk rijden? Klantbezoeken en de ritten van en naar je werk vanuit huis met de bedrijfsauto vallen onder zakelijk gebruik. Als je alleen je auto gebruikt om van en naar je woonadres te rijden, valt dit onder privégebruik. Zodoende is het niet nodig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Hogere premie voor zakelijk gebruik

De premie voor een zakelijke autoverzekering is vaak hoger dan een particuliere autoverzekering. Verzekeraars hanteren vaak een hogere premie voor een zakelijke autoverzekering, omdat er voor zakelijk gebruik relatief  meer kilometers worden gereden. Daarnaast is er vaak geen regelmatige bestuurder. Deze variabele zijn opgenomen in een zakelijke autoverzekering, zodat hier geen onduidelijk over kan ontstaan.

Drie dekkingen

Een zakelijke auto kan een personenwagen of bestelbus zijn. Deze kunnen beiden verzekerd worden. Als je een auto hebt, dan is een WA-autoverzekering wettelijk verplicht. Wat betreft de dekking heb je de keuze uit een:

  • WA autoverzekering
  • WA+ Beperkt Casco autoverzekering
  • Allrisk autoverzekering

WA-verzekering
Het is in ieder geval verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die jij, met jouw auto, aan een andere auto hebt toegebracht. De schade aan je eigen auto wordt hier niet mee vergoed. Ook als je auto gestolen is, krijg je niets uitgekeerd.

WA+ Beperkt Casco Autoverzekering
Met een WA+ Beperkt Casco autoverzekering heb je iets meer zekerheid. Hierbij is bepaalde schade aan je eigen auto ook gedekt. Zo worden ruit, – storm- en diefstal schade vergoed.

Allrisk autoverzekering
Een Allrisk autoverzekering is de meest complete verzekering. Hierbij wordt zowel de schade aan een andere auto, als die van jezelf vergoed. Ook wordt de schade gedekt die is ontstaan door vandalisme of door een eigen fout.

Privégebruik meeverzekerd

Heb je je zakelijke auto particulier verzekerd? Dan zijn de bedrijfs ritten niet gedekt. Als je je auto meestal voor privéritten gebruikt en soms voor de zaak, loop je dus een risico. Wanneer je een zakelijke autoverzekering afsluit, dan is het privégebruik ook meeverzekerd. Je hoeft dan geen particuliere verzekering meer af te sluiten.

Reacties