Sander Wijdemans
24 juni 2019 12:48
door Sander Wijdemans
Channel:
MKB-nieuws

Je auto financieren? Hoe werkt het?

Je auto financieren Hoe werkt het

Steeds meer mensen maken gebruik van een lening om een (nieuwe) auto te kunnen rijden. Vaak is dit geen lening in de vorm van een bedrag in één keer, maar een leaseconstructie. Je auto financieren is inmiddels de meest gebruikte manier om een nieuwe of nieuwere auto te kunnen rijden. De meeste nieuwe auto’s die je op de weg ziet, worden op deze manier gefinancierd. De meeste mensen hebben namelijk niet zomaar 20.000 euro of meer (wat een nieuwe auto al snel kost) liggen voor de aanschaf van een auto. Maar hoe werkt het financieren van je auto precies, en is dit ook voor jou een goede beslissing?

De voordelen van het financieren van je auto

Waar een aantal jaar geleden auto’s door privépersonen en kleine ondernemers vaak alleen nog geleased konden worden via een financial leaseconstructie, is tegenwoordig private lease de standaard. Financial lease wil zeggen dat je de auto maandelijks afbetaalt, inclusief rente. Alle overige kosten, zoals onderhoud, verzekering, wegenbelasting en brandstof komen nog bovenop je maandelijkse kosten.

Financial lease is inmiddels een constructie die steeds minder vaak wordt gebruikt. Private lease is hiervoor in de plaats gekomen. Bij private lease betaal je ook een vast maandbedrag. Dit is meestal iets hoger dan bij financial lease, maar hier zitten wel het onderhoud, afschrijving, verzekering en wegenbelasting bij inbegrepen. Het enige dat je nog betaalt, zijn de brandstofkosten. Dankzij deze manier is een auto financieren voor steeds meer mensen aantrekkelijk en haalbaar geworden.

Is financial lease iets voor mij?

Of financial lease voor jou geschikt is, hangt van een aantal zaken af. Het belangrijkste is natuurlijk dat je de maandlasten kunt dragen. Dit wordt uiteraard gecontroleerd. In veruit de meeste gevallen zul je moeten aantonen dat je over voldoende inkomen beschikt om deze verplichting aan te gaan. Kun je de maandlasten dragen, dan kan financial lease aantrekkelijk zijn. Je leaset de auto voor een aantal jaar bij een bepaald kilometrage. Het voordeel is dat je voor het geld dat je in totaal kwijt bent, nooit zo’n auto had kunnen kopen. Een mogelijk nadeel is dat de auto nooit je eigendom wordt en dat je deze na de overeengekomen periode in principe weer inlevert. Je kunt dan uiteraard weer een nieuw model leasen.

Lees ook: Reclame maken met autostickers werkt! Lees hier hoe

Een lening afsluiten blijft natuurlijk ook mogelijk

Natuurlijk ben je niet verplicht om gebruik te maken van financial lease. Een lening afsluiten om je nieuwe auto te kopen, blijft uiteraard ook gewoon mogelijk. Hierbij geldt uiteraard ook dat je voorzichtig te werk moet gaan en je goed dient te realiseren wat de consequenties zijn. Je gaat een behoorlijke verplichting aan en daarom is een lening vergelijken altijd een goed idee. Laat je voorlichten en kijk goed naar de voorwaarden en kosten van verschillende leningen. Met het aflossen van je lening ben je een aantal jaar bezig en je wilt daarom van tevoren zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Ga daarom dan ook niet over een nacht ijs, maar zoek de juiste bank of kredietverstrekker.

Reacties