Sander Wijdemans
14 april 2014 09:57
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Bedrijfsprocessen optimaliseren doe je met deze 4 tips! Optimaliseer je bedrijfsvoering nu.

Je bedrijf draaiende houden kan al een hele uitdaging zijn. Dit zorgt er soms voor dat je niet de aandacht hebt om eens wat kritischer naar je bedrijfsprocessen te kijken. Zijn er verbeteringen mogelijk? Zijn er nog besparingen die je over het hoofd hebt gezien?

Hieronder hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, die je kunnen helpen om je bedrijfsvoering te optimaliseren.

Bekijk je mobiele abonnementen

Mobiele abonnementen worden meestal ‘on the fly’ aangeschaft: als er bijvoorbeeld een werknemer bij komt, wordt er een nieuw abonnement afgesloten. Het kan zinvol zijn om je mobiele abonnementen af en toe eens onder de loep te nemen. Veel providers bieden namelijk bedrijfsplannen aan, waarmee het voordeliger is om met collega’s te bellen. Dat kan aanzienlijk in kosten schelen.

Ook kun je gaan voor abonnementen die met vaste bundels werken en waarbij het niet mogelijk is om buiten de bundel te bellen. Dit zorgt ervoor dat werknemers efficiënter met hun belminuten (en tijd!) om moeten gaan en deze waarschijnlijk alleen zullen gebruiken als het zinvol is voor het bedrijf.

Bekijk je wagenpark

Bedrijfsprocessen optimaliseren: bekijk je wagenparkVeel bedrijven kunnen niet zonder bedrijfswagens, maar de behoefte qua aantal kan verschillen. De ene keer heb je voldoende aan een paar personenwagens, terwijl je de andere keer misschien weer behoefte hebt aan een grotere auto of een vrachtwagen. Via Nooteboom Autoverhuur Rotterdam kun je gemakkelijk kiezen voor shortlease, waarbij je de voordelen van leasen combineert met de voordelen van huren.

Je betaalt dan een relatief laag bedrag, maar zit niet aan langlopende contracten vast. Als je op die manier kiest voor een auto huren in Rotterdam, kun je pieken en dalen in de behoefte aan vervoersmiddelen veel beter opvangen en hierop veel geld besparen.

Bekijk je personeel

Als het gaat om het optimaliseren van het personeelsbestand, denken veel mensen vaak direct aan ontslagen. Je kunt er echter veel beter voor zorgen dat je je personeel nog beter in kunt zetten, bijvoorbeeld door ze verschillende trainingen aan te bieden. Ze bieden dan nog meer waarde voor hun salaris en zullen zich loyaler opstellen ten opzichte van je bedrijf.

Goede medewerkers zullen de kans om zichzelf te ontwikkelen verwelkomen. Medewerkers die hier geen behoefte aan hebben zijn mogelijk ook niet de medewerkers die je koste wat kost binnen wilt houden. Uiteraard geldt deze maatregel niet alleen voor je personeel, maar ook voor jou zelf.

Bekijk energiekosten

Energiekosten kunnen ongemerkt hoog oplopen, zeker binnen bedrijven met veel kantoorpersoneel. Door het energieverbruik eens goed door te lichten, kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Dit zorgt weer voor lagere overheadkosten en meer winst of de mogelijkheid om producten tegen een lagere prijs aan te bieden.

Besparingen kunnen gerealiseerd worden door computers aan het einde van de dag uit te zetten, de verwarming een graad lager te zetten, door alle computers draadloos aan te sluiten op één netwerkprinter, die automatisch in een energiezuinige sluimerstand gaat en aan het einde van de dag wordt uitgezet. Maak je medewerkers bewust van hun energieverbruik en stimuleer hen ook om hierop te besparen.

Reacties