Sander Wijdemans
5 december 2023 20:16
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Bedrijven moeten minder energie verbruiken van de overheid

Heb je een bedrijf en verbruik je veel energie? Dan is de kans groot dat je moet bezuinigen op je energieverbruik. De overheid heeft regels opgelegd voor bedrijven die veel stroom en/of gas verbruiken. Je kunt hier als ondernemer moeilijk onderuit komen. We geven tips om je energieverbruik omlaag te brengen.

10 manieren om energiebesparende maatregelen te nemen op kantoor

Energiezuinige apparaten

Elektriciteit is onmogelijk te missen. Maar het kan een groot verschil maken of je oude apparatuur, of nieuwe apparatuur in gebruik hebt. Computers, koelkasten, airco’s en machines gebruiken vaak meer elektriciteit dan je denkt. Zeker als ze al wat ouder zijn. Door oudere  apparaten te vervangen kun je soms wel 50% of meer energie besparen. Kijk hier eens kritisch naar. Vaak brengen nieuwe apparaten nog meer voordelen met zich mee, zoals nieuwe functies of preciezere techniek. 

Stook bewust en niet voor de mussen

Heb je het graag aangenaam warm in het bedrijf? Dat moet kunnen. Té warm is niet goed, maar te koud al helemaal niet. Klanten en werknemers zullen dan klagen. Zorg er wel voor dat je niet onnodig warmte verliest aan de buitenruimte. Heb je een winkel, overweeg dan een moderne pui met kunststof kozijnen en triple glas. Heb je een kantoorpand, overweeg dan eens kunststof kozijnen met HR++ glas. Het beste kun je met een kozijnenspecialist in gesprek gaan over de mogelijkheden die er zijn voor jouw situatie. Het Kozijnenhuis is zo’n specialist in het Noorden van Nederland.

Maak personeel enthousiast over energie besparen

Ook als je zelf ontzettend je best doet, kan jouw personeel dat allemaal teniet doen. Als zij deuren open laten staan, machines laten draaien, of de airco te snel aanzetten dan merk je niet snel een lager energieverbruik. Het helpt als je hen ook vertelt wat de doelstelling is. En hoe zij daaraan kunnen bijdragen. Soms is het ook leuk om een beloning voor te stellen bij het halen van een doel. Dat stimuleert hen ook om hun best hiervoor te doen.

Duurzaamheid als kernwaarde is de basis

Hoe je het ook wendt of keert: de bedrijfsvoering zal op een duurzame manier moeten worden ingericht. Hieruit kun je vervolgens keuzes maken en doelen stellen. Heb je hulp nodig, kan kunnen de aannemers uit ons overzicht je hier vast en zeker bij helpen.

Reacties