Hannie Blokzijl
23 maart 2017 09:39
door Hannie Blokzijl
Categorie:
Facebook

Canva: Social Media tool / website om afbeeldingen te maken voor Social Media

Als internet marketeer bij Sticker.nl plaats ik regelmatig berichten op onze Social Media-kanalen. Voor het maken van deze posts maak ik gebruik van een aantal websites. Een site die ik erg handig vind is Canva.

Canva is een website waarmee je afbeeldingen kunt maken. Een belangrijk verschil met andere fotobewerkingssites is dat bij Canva de juiste maten voor de verschillende Social Media-kanalen al van te voren bepaald zijn. Zo hoef je zelf niet te weten dat een afbeelding voor Twitter 1024 bij 512 pixels moet zijn.

Op moment dat je kiest voor een Twitter Post, krijg je automatisch een wit vlak in de juiste afmetingen. Een ander voordeel is dat je niet veel kennis hoeft te hebben van grafische programma’s om aan de slag te kunnen.

Social Media beelden maken

Uit onderzoek blijkt dat posts met beeld meer bereik hebben dan tekstberichten. Goed beeldmateriaal vinden in mijn vakgebied van stickers is echter niet altijd makkelijk. Ook komt het voor dat de afbeeldingen die ik heb niet heel spannend zijn. Vandaar dat ik voor onze Social Media-berichten zelf beeld maak.

Voor Sticker.nl maak ik de plaatjes telkens in dezelfde stijl, zodat ze herkenbaar zijn. Ik voeg ook altijd wat tekst toe. Zo kun je net iets meer vertellen. Dit is vooral handig bij Twitter, omdat je daar maar 140 tekens hebt.

Hoe werkt Canva?

Canva bevat al veel afbeeldingen en andere elementen die handig zijn bij het maken van beeldmateriaal. Zo kun je gebruik maken van bestaande lay-outs. Ook bevat het programma allerlei foto’s, illustraties, iconen, lijnen, achtergronden et cetera.

Een deel daarvan kun je gratis gebruiken. Voor andere betaal je 1 dollar per stuk. Je mag deze dan eenmalig gebruiken. Je kunt ook je eigen foto’s en illustraties uploaden.

Wat kost Canva?

De basisversie van Canva is gratis. Daarnaast is er een betaalde versie: Canva for Work. Deze heeft een aantal extra opties. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen resizen. Dit is handig als je beelden voor verschillende Social Media-kanalen moet maken. Ook kan een persoon templates aanmaken in de huisstijl.

Zo voorkom je dat het een ratjetoe wordt als meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de verschillende communicatie-uitingen. Op de website van Canva vind je een compleet overzicht van alle extra opties en de kosten.

Andere toepassingen

Canva is niet alleen geschikt voor Social Media berichten. Je kunt er ook talloze andere ontwerpen mee maken, zoals e-mailheaders, presentaties, ebook covers, visitekaartjes en infographics. Naast de vaste templates kun je ook zelf sjablonen maken.

Daarnaast heeft Canva tools zoals een foto-editor en programmaatje waarmee je kleurcodes van een foto kunt achterhalen. Kortom, een erg makkelijke website.

Reacties