Redactie
18 augustus 2023 08:11
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

De vele voordelen van het uitbesteden van loonadministratie aan gespecialiseerde dienstverleners

Nederland bezit een plekje in de top 40 van de landen met een zeer ingewikkelde loonadministratie. Van onbetaald verlof tot 30%-regeling en van fietsverzekeringen tot allerlei uitzonderingen en voetnoten, het is zowaar hogere wiskunde geworden. En dat terwijl je je personeel op eerlijke en ook foutloze wijze wilt belonen. Ja, de salarisadministratie is nog altijd een tak van sport op zich, die je beter kunt uitbesteden. Dat brengt trouwens meer voordelen met zich mee.

Loonadministratie uitbesteden voor een foutloze afhandeling

De tijd van de envelopjes met biljetten en munten, urenbriefjes met carbonpapier en stapels verschillende multomappen in scheefhangende kasten is alweer bijna vergeten. Veel is gedigitaliseerd, maar de regeltjes drang in Nederland maakt het er allemaal nog steeds niet makkelijker op. Welke post is aftrekbaar, wat mag gedeclareerd worden? En wat absoluut niet, om een bescheiden bonnetjesaffaire te voorkomen? De loonadministratie uitbesteden ligt dus voor de hand en veel bedrijven met personeel doen dat dan ook. Omdat anderen hier simpelweg beter in zijn, en alles tot ver na de komma controleren.

Salarisadministratie verzorgd door externe professionals: zeeën van tijd over

Een ondernemer is in eerste instantie ondernemer geworden omdat hij een plan had. De ambitie is om een mooie dienst of product aan te bieden en daarmee succesvol te worden. Zeker in deze eeuw is dat een uitdaging omdat online marketing eveneens een tak van sport is waaraan geen bedrijf ontkomt. Net als voor de salarishuishouding worden hiervoor niet zelden externe professionals ingehuurd. Het is andermaal een voorbeeld om aan te geven dat een ondernemer graag het overzicht wil bewaren. Dat gaat niet als er continu nevenactiviteiten op de loer liggen die hij aanvankelijk niet voor ogen had. De uitdrukking ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ is wat dat betreft iets uit het verleden dat nog altijd van toepassing is.

Stress door randzaken belemmert de denkers en initiatiefnemers

Het uitbesteden van de loonadministratie geeft dus tijd, ruimte en overzicht. Die drie begrippen worden minder als het stresslevel hoog is. Met het in de juiste handen geven van belangrijke maar ‘hinderlijke’ werkzaamheden zakt de werkdruk. Je hebt weer de rust om op nieuwe ideeën te komen, en dat is welbeschouwd de zogenaamde core business van elke initiatiefnemer. Het gros van de succesvolle bedrijven kwam immers tot stand door iemand die durfde te fantaseren. En dat soort dromers moeten hun hersens niet gebruiken voor randzaken, hoe essentieel die ook zijn. Laat staan dat ze er stress aan moeten overhouden.

De salarisadministratie zou je een eigentijds ambacht kunnen noemen

De conclusie is heel helder: als je nooit een band hebt leren plakken, scheelt het je veel tijd en ergernis wanneer je je fiets bij de fietsenmaker brengt. Vergelijk de salarisadministratie maar met een fiets die continu gerepareerd moet worden. Je twijfelt dan niet meer om de hele boel, die we voorheen ook wel papierwinkel noemden, bij de juiste mensen onder te brengen. Zij die ervoor geleerd hebben. Stoeien met tabellen, reiskosten, vakantie-uren en belastingaangiftes zou je een eigentijds ambacht kunnen noemen.

Ook salarisadministratie bedrijven hebben (duurzame) ideeën

Denk overigens niet dat de wereld der salarisadministrateurs een grijze, grauwe ruimte vol rekenende robots is. Binnen dit gebied wordt hard gebrainstormd en gefilosofeerd over efficiëntere werkmethodes. Deze zijn bij voorkeur ook nog eens duurzamer. De nieuwe wet van deze eeuw luidt namelijk dat alles duurzamer kan, en bovendien is dit streven een algemeen en wereldwijd verkoopargument voor bedrijven. De keerzijde van de mondiale digitalisering zien we terug in de ronkende, energievretende dataservers. Vandaar dat ook in deze branche gekeken wordt naar een manier van werken die de planeet minder schade toebrengt.

Blijf deze site bezoeken voor de meest uiteenlopende adviezen

Om vaker tot dit soort inzichten te komen, blijf je vanzelfsprekend deze website bezoeken. Zowel particulieren als ondernemers zien hier dat de inspiratie soms gewoon voor het oprapen ligt. Meer bedrijven ontdekken, advies inwinnen of tips lezen voor een leuke vrijetijdsbesteding, je doet het dagelijks op bedrijvenpagina.nl.

Reacties