Sander Wijdemans
12 oktober 2023 16:51
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

De voordelen van channel marketing

De marketeers onder ons moeten de juiste manieren gebruiken om producten of diensten goed aan de man te brengen. Eén van die manieren, die steeds belangrijker wordt, heet channel marketing. Het kan ook dealer marketing, reseller marketing of trade marketing worden genoemd. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van channel marketing en waarom het heel belangrijk kan zijn voor je bedrijf.

De voordelen van channel marketing

Meer bereik

Channel marketing heeft als groot voordeel dat je je bereik flink kunt vergroten. Je hoeft dus niet alleen meer te vertrouwen op je eigen verkoop- en marketing teams, Je werkt namelijk samen met partners die goed zijn met jouw producten of diensten. Deze partners weten vaak heel veel over de markt en wat klanten willen. Daardoor kunnen ze informatie geven die je anders moeilijk zou kunnen krijgen.

Meer verkoop en omzet

Het hoofddoel van marketing is natuurlijk om meer te verkopen en meer geld te verdienen, en channel marketing kan je daarbij ondersteunen. Je channel partners worden verkoopkanalen voor jouw producten of diensten en kunnen op die manier in markten verkopen waar het anders lastig zou zijn. Dit betekent dat je meer kansen hebt om te verkopen en meer geld kunt verdienen voor je bedrijf.

Minder kosten en minder risico

Een ander voordeel van channel marketing voor jou is dat het kosten bespaart. In plaats van dat je zelf al het werk voor verkoop en marketing moet doen, deel je dat werk met jouw partners. Dat kan flink wat kosten besparen in vergelijking met het opzetten en onderhouden van een groot eigen team voor verkoop en marketing. Ook wordt het risico verdeeld tussen jouw organisatie en jouw partners, waardoor financiële risico’s kleiner worden voor jou.

Lokale naamsbekendheid en geloofwaardigheid

Een belangrijk onderdeel van het succes van channel marketing is dat je partners vaak goed bekend zijn in hun eigen regio. Ook al heeft jouw bedrijf misschien een sterk merk, je partners hebben vaak een goede naam bij lokale klanten. Klanten vertrouwen hen en geloven wat zij zeggen, en dat kan ervoor zorgen dat jouw producten of diensten interessanter worden voor nieuwe klanten. Als je de bekendheid van jouw bedrijf combineert met de goede reputatie van je partners in hun eigen regio, kan dat een hele sterke manier van marketing zijn.

Personalisatie en schaalbaarheid

In channel marketing kan het lastig zijn om veel partners op verschillende plekken te beheren. Maar gelukkig kun je met channel marketing dingen aanpassen en groter maken zoals je wilt. Je kunt advertenties en marketingacties aanpassen aan wat er in de lokale markt gebeurt en aan wat je partners nodig hebben. Tegelijkertijd kun je makkelijk partners toevoegen of weghalen en je marketingplannen snel veranderen als dat nodig is, omdat het model daar flexibel genoeg voor is. Maak jij er al gebruik van?

Reacties