Desiree Machtel-Groen
1 mei 2013 15:49
door Desiree Machtel-Groen
Categorie:
Marketing

Een beetje mannelijk mag best!

Als vrouwelijke ondernemer kan ik me verbazen over hoe andere dames zichzelf in de markt zetten. Of hoe mannen dat voor hen doen. Het is persoonlijk en het maakt niets uit voor het werk dat je aflevert. Toch moet ik het volgende even kwijt.

Vrouwen willen al jaren graag op hetzelfde niveau werken als mannen.
Termen als emancipatie en het glazen plafond zijn We_Can_Do_It!niemand vreemd.
Sterker nog: ik kan het me goed voorstellen als ze je inmiddels de keel uithangen. Desalniettemin is gelijkwaardigheid een mooi streven, al krijg ik er op sommige gebieden de kriebels van. Kijk maar eens naar de volgende woorden:

  • ondernemer en onderneemster;
  • redacteur en redactrice;
  • tekstschrijver en tekstschrijfster;

en dan hebben we het nog niet eens over het eeuwige struikelblok secretaris en secretaresse.


Alternatief feminisme
Vrouwen hebben jaren geknokt voor gelijkheid. Nu ze hebben bereikt wat ze willen, maken ze er tóch een vrouwelijke versie van. Blijkbaar voelen ze zich toch niet prettig met een ‘mannelijke’ titel. Of ze voelen zich meer vrouw als ze zich hullen in vrouwelijke dingen. Kijk maar eens naar de vele netwerkclubs voor vrouwen (die overigens beste leuk kunnen zijn). Als vrouw mag ik mijn ras natuurlijk niet in de kou laten staan. Natuurlijk ben ik ook weleens trots op mezelf, maar ik onderneem graag gemengd. Persoonlijk struikel ik altijd over functietitels met een vrouwelijk tintje. Onderneemster klinkt in mijn ogen als een vervoeging die je als kind maakte. Werden we toen niet allemaal kapster, bakster en paardrijdster? Op de een of andere manier heeft deze vervrouwelijking een negatief effect op de lading die een titel heeft. De oorspronkelijke, mannelijke versie staat krachtig. Wil je hem net zo krachtig? Noem jezelf dan vrouwelijke ondernemer, vrouwelijke redacteur en vrouwelijke tekstschrijver. Ik laat dat vrouwelijke zelfs weg. Dat zie je snel genoeg!  


Spraakverwarring
Vervrouwelijking van functienamen kan ook een heel verkeerd beeld geven van wat iemand nou eigenlijk doet. Waar denk jij aan bij een directrice? Niet aan de directeur van een groot, internationaal opererend bedrijf. Of wel? Bij het woord directrice denk je aan een strenge vrouwelijke schooldirecteur. En waarover adviseert een adviseuse? Je denkt niet meteen aan hypotheken of verzekeringen. Toch? De secretaresse doet sowieso iets heel anders dan de secretaris. De eerste is namelijk verantwoordelijk voor de administratie en/of correspondentie van een bedrijf of persoon. De secretaris is binnen een bestuur verantwoordelijk voor de voorbereiding en verslaglegging van vergaderingen en eventueel de correspondentie. De oorspronkelijke betekenis van het woord secretaris is overigens geheimhouder. Pik je toch weer even mee!

Je hebt dus een secretaresse en mannelijke secretaresse (of secretariaatsmedewerker) of secretaris en vrouwelijke secretaris. Al zou ik als man zijnde NOOIT akkoord gaan met de functietitel mannelijke secretaresse.

Met dank aan het Taaluniversum voor wat achtergrondinformatie.

Reacties