Levi Witbaard
10 juni 2016 10:27
door Levi Witbaard
Categorie:
Facebook

Start #EURO2016: Ruim 327.000 Social Media berichten in de aanloop! #Infographic

#EURO2016 start zonder het Nederlands elftal, maar Social Media gebruikers maken zich op voor een maand vol voetbal.

Met de social media monitoringtool van OBI4wan werden 327.000 berichten over het EK voetbal, de teams en spelers geanalyseerd. De Rode Duivels, les Bleus, die Mannschaft en individuele topspelers zijn populaire onderwerpen. Social Media blijken ook nu een belangrijke bron voor informatie en communicatie omtrent het grootste Europese voetbalevent.

Met de Champions League in de achteruitkijkspiegel en de oefenwedstrijden van de verschillende landen nog vers in het geheugen is het eindsignaal nog lang niet in zicht. Op Social Media werden vanaf 1 juni ruim 327.000 berichten in de Benelux over het komende EK geplaatst.

De officiële hashtag #EURO2016 is hierbij bijna 25.000 keer genoemd. Andere populaire hashtags zijn #belgie en #belnor, de laatste oefenwedstrijd van België tegen Noorwegen.

Infographic en analyse over SoMe #EURO2016.

Download de Infographic Social Media van OBI4wan: Infographic – Overzicht #EURO2016

Rode Duivels populair gespreksonderwerp

De Rode Duivels blijken een populair gespreksonderwerp op social media, zowel in België als Nederland. Hazard, de broertjes Lukaku, Ronaldo, Fellaini en het Engelse fenomeen Vardy voeren de lijst met meestbesproken spelers die deelnemen aan EURO2016 aan. Ronaldo, met meer dan 200 miljoen wereldwijde fans de meest populaire speler op social media, moet in ieder geval 3 Belgen voor zich dulden.

Twitter haakt in met speciale #EURO2016 emoji’s

Het grootste deel van de openbare berichten (68%) is geplaatst via Twitter. Facebook volgt met 25% van de berichten. Twitter haakt hier zelf op in door een reeks exclusieve emojis voor elk deelnemend land te implementeren.

#EURO2016 met speciale emoji's op Twitter.

De poging van het officiële Twitteraccount UEFA EURO 2016 om de #SupportYourTeam trending te maken faalde echter jammerlijk. Fans werden opgeroepen om hun land te steunen door de hashtag in combinatie met hun land te tweeten.

Op basis daarvan werd automatisch een afbeelding gegenereerd. Een aantal gebruikers maakten hier misbruik van door racistisch georiënteerde accounts te creëren.

Tijdens EURO2016 gebruik je #SupportYourTeam.

Miljoenen fans in het stadion door live video op Social Media

Met de opkomst van live video op Twitter en Facebook wordt de rol van social media tijdens #EURO2016 nog groter dan twee jaar terug tijdens het WK 2014. Op verschillende wijze wordt de offline wereld verbonden met online. Zo kleurt de Eiffeltoren gedurende EK-avonden in de kleur van het team wat de meeste support op Twitter heeft verkregen.

Analyse van de poulefase en de finales

Gedurende het EK 2016 verzorgt OBI4wan een uitgebreide (social) media analyse. Wedstrijden worden van minuut tot minuut geanalyseerd en gepresenteerd in een serie infographics die wij hier zullen publiceren. Meer informatie via www.obi4wan.nl.


Reacties