Sander Wijdemans
14 november 2022 20:47
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Ga voor duurzame verpakkingen!

In het dagelijks leven wordt veel papier, karton en andere rotzooi gebruikt.  Denk maar aan printjes, huis aan huis bladen, reclamefolders, brieven, plastic en kartonnen dozen. Maar ook als we producten kopen of bestellen is er veel gebruik van papier, denk maar aan kartonnen dozen, kartonnen verpakkingsmateriaal, vrijwel alles wordt tegenwoordig in karton verpakking geleverd. Daarnaast wordt veel verpakt in plastic. Dit alles zorgt voor veel afval. En dat is niet zo duurzaam? Hoe kun je nu duurzamer om gaan hiermee? Als bedrijf kun je bijvoorbeeld milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen gebruiken.

ga voor duurzame verpakkingen

Wat zijn milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen?

Voordat je duurzaam wilt opereren moet je eerst weten hoe je dat doet. Wil jij jouw producten om een meer duurzamere manier verpakken, bijvoorbeeld met ecoling verpakkingsmaterialen, dan moet je weten welke verpakkingsmaterialen het meest duurzaam of milieuvriendelijk zijn. Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, omdat er veel haken en ogen zijn. Zo gebruiken veel winkels tegenwoordig papieren tassen in plaats van plastic tassen. De vraag is of dit per definitie beter is; papier is minder sterk dan plastic, waardoor er meer papier nodig is om een stevige tas te maken. Dat betekent dat er meer bomen gekapt moeten worden om deze kwaliteit te waarborgen. Aan de andere kant belandt veel plastic uiteindelijk in de oceaan. Daarbij zijn sommige verpakkingsmaterialen eenvoudigweg niet geschikt voor het verpakken van een specifiek product. Om te bepalen welk materiaal het meest milieuvriendelijk is, dient dan ook vooral gekeken te worden naar de manier waarop het is geproduceerd. Het ene plastic is het andere niet en hetzelfde geldt voor papier.

Waar kan je dan op letten?

Kies voor duurzame en gerecyclede verpakkingen. Voor zowel kartonnen, papieren en plastic verpakkingen geldt dat het duurzamer is wanneer de verpakking gemaakt is van gerecycled materiaal. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakking herbruikbaar is, zodat het materiaal eenvoudig kan worden gerecycled. Ook kan een FCS-keurmerk duiden op duurzame verpakkingen. Het is een internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. De ecoling verpakkingen voldoen bijvoorbeeld allemaal aan dit keurmerk. Daarnaast zijn hersluitbare verpakkingen ook een goed idee. Zo kan de ontvanger zijn pakket eenvoudig duurzaam retourneren.  Het doel van een hersluitbare verpakking is ten eerste bedoeld om het retourneren van een zending efficiënt te maken voor de klant. Maar een hersluitbare verpakking draagt ook bij aan de duurzaamheid van de retourzending. De klant kan immers dezelfde verpakking hergebruiken om het product terug te sturen. Daarbij is er geen tape nodig om het product veilig te kunnen retourneren. Zo kan je als bedrijf de wereld een klein beetje groener of duurzamer maken.

Reacties