Sander Wijdemans
20 november 2020 10:19
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Gefocust werken: haal zo veel mogelijk uit je werkdag

Ken je dat? Je hebt tig dingen op je to-do-lijstje staan maar voordat je het weet is de dag alweer voorbijgevlogen? Als je steeds afgeleid raakt zijn er dingen waar je niet aan toekomt, waardoor je lijst alleen maar langer wordt. Zeker nu steeds meer mensen thuiswerken is dit een serieuze uitdaging. Afleiding zorgt voor minder productiviteit omdat je focust verdwijnt. Om je focus te behouden op je werk, zijn er een aantal handige truckjes. 

Een goede ochtendroutine

Werk je thuis en vind je het moeilijk om je draai te vinden? Begin de dag dan met een goede ochtendroutine. Ga naar buiten voor een frisse neus, maak een korte wandeling en sluit af met een ontbijtje en een bak koffie. Cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en focussen op de taak voorhanden. Ook maakt koffie het makkelijker om problemen op te lossen en oplossingen te bedenken. Met een espressomachine zet je je koffie efficiënter en sneller. Voor extra focus doe je een snufje kaneel door je koffie heen. Dit verbetert het korte- en langetermijngeheugen en verhoogt de alertheid. 

Zet je mobiel uit

Om volledig gefocust te kunnen werken, kun je jouw smartphone het best uitschakelen. Tenzij je deze nodig hebt om je werk te doen, zorgt je mobiel alleen maar voor afleiding. Het zal je verbazen hoe vaak je onbewust naar je telefoon grijpt om te kijken of er nog berichtjes binnen zijn gekomen, of er nog wat gebeurd is op Facebook of om je mail te checken terwijl je dat 5 minuten geleden nog hebt gedaan. Als het teveel gevraagd is om je telefoon uit te zetten kun je ook het geluid en de trilfunctie uitzetten en met jezelf afspreken dat je ieder uur of halfuur een checkt of je belangrijke berichten hebt gemist.  

Zet je prioriteiten op een rij

Begin de dag met het maken van een overzicht van zaken die moeten gebeuren. Wat moet je vandaag allemaal afronden? En wat heeft deze week prioriteit? Zijn er dingen die niet direct je aandacht vereisen maar bijvoorbeeld voor het eind van de maand klaar moeten zijn? Ga niet door met andere taken voordat je de meest belangrijke hebt afgevinkt. Zo voorkom je dat je lijstje steeds langer wordt waardoor je deze onmogelijk helemaal af kunt werken. 

Kom in beweging

Als je een zittend beroep hebt kan het een uitdaging zijn om niet te lang achter elkaar te zitten. Kom regelmatig in beweging door even naar de keuken te lopen voor een kopje thee of koffie of voer telefoongesprekken al lopend. Grijp ook de lunchpauze aan om wederom een frisse neus te halen. Hierdoor kun je je in de middag beter concentreren op je werk

Vraag om hulp

Merk je dat je bepaalde dingen zelf niet kunt doen? Voorkom dat je hierop vastloopt en schakel de hulp in van een collega. Dit scheelt jou een hoop tijd en ergernis en je collega doet dit in een handomdraai als hij of zij er wel goed in is. 

Reacties