Sander Wijdemans
25 april 2023 16:50
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Goede manieren om jouw bedrijf te verduurzamen

Een goed duurzaamheidsplan voor een organisatie maken staat misschien niet bovenaan je to-do-list. Toch is het slim om hier eens wat meer tijd aan te besteden. Wanneer je de tijd hebt om een goed plan te maken, dan kan dit je ook heel veel opleveren. Op deze plek krijg je alvast de nodige tips om het gemakkelijker te maken om een goed plan op te stellen.

bedrijf verduurzamen

1. Doe de afvalscan

Het begint allemaal bij het in kaart brengen van de stromen bedrijfsafval. Door een afvalscan te doen weet je welke soorten het meest voorkomen, waar dat naartoe gaat en wie bij de verwerking betrokken zijn. Op die manier heb je een duidelijk beeld en kan je zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Dit kan je dus veel opleveren.

2. Het stellen van doelen

Een duurzaamheidsplan moet ook haalbare doelen bevatten. Deze doelen kunnen bijvoorbeeld gaan om minder lichten aandoen, computers uitzetten en minder prints maken. Ook kan je kijken hoe je de berg bedrijfsafval kan verminderen met goede en meetbare doelen. Zo kan je alles circulair maken in jouw bedrijf.

3. Zorgen voor bewustwording

Een duurzame organisatie is alleen te bereiken als iedereen meedoet. Dus is het zaak om ook de medewerkers bewust te maken van duurzaamheid. Je zorgt voor duidelijke richtlijnen met betrekking tot het scheiden van afval. Leg ook de nadruk op de voordelen van duurzaamheid.

4. Kies voor circulair

Een goede stap in het omvormen tot een duurzame organisatie is kiezen voor circulaire producten. Dit kan bijvoorbeeld om printpapier of koffiebekers gaan. Dit zijn materialen die je goed kan recyclen als je een goede afvalbak neerzet. Of je neemt de bekers helemaal weg door voor mokken of vaste bekers te kiezen.

5. Aan de slag met afvalmanagement

Is duurzaamheid echt belangrijk voor je? Dan moet er ook een afvalmanager worden aangesteld. Die houdt zich bezig met alle facetten van afvalbeheersing en verwerking. Zo wordt de duurzaamheid in de organisatie ook echt zichtbaar gemaakt. De manager richt zich op aanpak, innovatie en samenwerking. Een ervaren afvalinzamelaar als Bedrijfsafval kan daarin een adviserende rol spelen.

6. Kiezen voor circulaire afvalbakken

De juiste afvalbakken zijn circulaire afvalbakken. Dit zijn de afvalbakken die gemaakt zijn van materialen die lang meegaan en nadat ze niet meer functioneren ook nog op een andere manier te gebruiken zijn. Dan ben je pas echt circulair. Het is slim om deze te leasen in plaats van te kopen.

7. Haal er een expert bij

Wanneer je het lastig vindt om goed aan de slag te gaan, dan is het slim om er een specialist bij te halen. Die levert niet alleen de benodigde middelen, maar ook het nodige advies om meer succes te boeken. Dat kan al direct beginnen bij het doen van een goede afvalscan.

Reacties