Redactie
21 november 2023 08:38
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Het belang van een goede werkplek

Op kantoor wordt de meeste tijd natuurlijk besteed op je werkplek. Het is dan ook belangrijk dat je een goede werkplek hebt en deze op de meest ideale manier is ingericht. De basis van een werkplek zijn natuurlijk het bureau en de bureaustoel. Hier is erg veel keuze is en wat het beste is, is maar net afhankelijk van de persoon en de werkzaamheden. Maar wat is het belang van een goede werkplek?

Wat is een goede werkplek?

Wat een goede werkplek is, is afhankelijk van wat voor werkzaamheden die gedaan worden op de werkplek. Iemand die de hele dag moet tekenen of creatief bezig zijn, zal een andere soort tafel nodig hebben dan iemand die de hele dag met boekhouding bezig is.  Het soort bureau en de bureaustoel die een werknemer nodig heeft, zijn afhankelijk van de werkzaamheden. Dit heeft allemaal voornamelijk te maken met de juiste houding aannemen. Het is niet fijn en ook erg vermoeiend om de hele dag in een voorovergebogen houding te zitten werken. Dit kan ook weer grote gevolgen hebben voor de werknemer. 

Het belang van de juiste werkplek

De werkplek is erg belangrijk voor een werknemer. Niet alleen om zijn werk goed uit te kunnen voeren, maar ook lichamelijk en mentaal. Bij een juiste werkplek zal de werknemer een goede houding aannemen en op een ergonomische manier kunnen werken.  Wanneer er een verkeerde houding aangenomen wordt tijdens het werken, zal dit grote gevolgen kunnen hebben. De kans dat de werknemer rugklachten of andere gezondheidsklachten krijgt is groot. Ook zal de werknemer een stuk sneller vermoeid raken. Dit kan ervoor zorgen dat er niet geconcentreerd gewerkt kan worden en kan zelfs een hoger ziekteverzuim als gevolg hebben. 

Hoe creëer je een ergonomische werkplek?

Het creëren van een ergonomische werkplek is makkelijker te doen dan je denkt. Als eerste moet je uitzoeken wat voor bureau het beste bij de werkzaamheden past. In veel gevallen is een in hoogte verstelbaar bureau een goed idee.. Dit bureau is in te stellen op verschillende hoogtes, zodat hij voor elke werknemer goed af te stellen is. Ook kun je dan kiezen of zittend of juist staand wilt werken.  Daarnaast is een goed instelbare bureaustoel ook belangrijk. Niet alleen verschillende hoogtes, maar ook de rugleuning verstellen is belangrijk voor een goede houding. Op deze manier heb je al een zeer goede basis om ergonomisch te kunnen werken. 

Reacties