Sander Wijdemans
20 september 2022 17:12
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Het energielabel voor winkelpanden: handige gids

Het wordt steeds belangrijker om zuiniger om te gaan met energie. De energieprijzen worden steeds hoger en er komen steeds strengere regels rondom energie. Als bedrijf is het daarom belangrijk om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Een energielabel geeft een goede indicatie op hoe zuinig een pand omgaat met energie. Naast dat een zuinig energieverbruik veel kosten bespaart, stelt de overheid ook een aantal eisen op het gebied van energieprestatie van bedrijfspanden. De eisen van de overheid zorgen ervoor dat bedrijven steeds meer moeten letten op de duurzaamheid van panden.

Wil jij alles weten over het energielabel van je winkelpand? Lees dan hieronder verder.

energielabel voor winkelpanden

Over het energielabel

Het energielabel is erg belangrijk als er wordt gesproken over de zuinigheid van een pand. Dit is de belangrijkste indicator om aan te geven hoe zuinig een pand omgaat met energie. Een energielabel kan verschillende waardes hebben. Deze waardes worden aangegeven met letters van het alfabet. De A geeft de hoogste waarde weer terwijl G de laagste waarde weergeeft. Hoe hoog de waarde van een energielabel is, hangt af van de maatregelen die worden genomen voor het zuiniger maken van een pand. 

Verschil tussen het energielabel voor woningen en winkels

Het is belangrijk om bewust te zijn van het feit dat het aanvragen van een energielabel duurder zal zijn wanneer dit voor een winkelpand gedaan wordt. Er is namelijk een groot verschil tussen een energielabel voor bedrijfspanden en voor woningen. Hetzelfde energielabel voor een woning is namelijk niet dezelfde waarde voor een bedrijfspand. Voor woonhuizen wordt er gebruik gemaakt van een vereenvoudigde versie van een energielabel. Voor winkelpanden wordt er een uitgebreidere versie gebruikt voor de inspectie van een energielabel. Het kost daardoor meer tijd om een winkelpand te inspecteren. De kosten worden ook voor een groot deel bepaald door de oppervlakte van een pand. Een bedrijfspand heeft namelijk ook vaak een groter oppervlakte dan een woning.  

Verhogen van een energielabel

Om de waarde van een energielabel te verhogen kunnen er een aantal dingen gedaan. Worden. De belangrijkste manieren om een energielabel te verhogen is het isoleren van een pand. Een goede isolatie van een pand zorgt ervoor dat er jaarlijks enorm veel kosten kunnen bespaard worden. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat er minder energie verbruikt hoeft te worden om het pand op temperatuur te houden. Dit geldt voor zowel in de zomer als in de winter. De goedkoopste manier die het meeste oplevert is het isoleren van de spouwmuren. Een andere manier om een hoger energielabel te krijgen is door verschillende installaties te gebruiken in het pand. Zo kan het gebruiken van een HR ketel bijvoorbeeld erg veel bijdragen aan het zuiniger maken van een pand. Ook kun je denken aan zonnepanelen en natuurlijke ventilatie. Voor meer informatie kun je kijken op EnergielabelVoorMijnPand.nl. Tevens kun je bij deze energieprestatie-adviseur direct een inspectie inplannen als je nog een energielabel of advies op dit gebied nodig hebt.

Reacties