Sander Wijdemans
28 november 2023 06:34
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe bereik je de juiste bedrijfscultuur binnen je onderneming?

Als je een bedrijf leidt met meerdere personeelsleden dan is het belangrijk dat iedereen goed met elkaar door de deur kan. Dit heeft namelijk direct invloed op de prestaties van de medewerkers en daarmee op de resultaten van het bedrijf. Ook is het belangrijk dat iedereen vrij kan spreken om problemen aan te kaarten of nieuwe ideeën te opperen. Als je als bedrijf of als leidinggevende niet open staat voor veranderingen dan heb je grote kans dat je uiteindelijk de boot mist en dat kan gevolgen hebben voor de toekomst van je bedrijf. Daarom investeren veel bedrijven in training en scholing, in de veronderstelling dat dit zich op een later moment terugbetaalt.

Hoe bereik je de juiste bedrijfscultuur binnen je onderneming

Een trainingsinstituut kiezen

Als je online gaat zoeken dan ontdek je al snel dat het wemelt van de trainingsinstituten. Zo is er BTR Trainingen dat je kan helpen bij het analyseren van je personeel. Door middel van tests en trainingen ontdekken zowel jij als zij waar ze staan en welke groeimogelijkheden er wellicht nog zijn. Soms hebben medewerkers onontdekte talenten waar je wellicht in de toekomst gebruik van kunt maken. Het is voor een medewerker altijd prettig om gewaardeerd te worden en te kunnen doorgroeien binnen het bedrijf. Als je geen aandacht besteedt aan je medewerkers dan kan het gebeuren dat ze op een bepaald moment besluiten om hun loopbaan elders voort te zetten. Dat kan een gemiste kans zijn.

Met plezier naar je werk

Voor veel mensen is plezier in het werk het allerbelangrijkste. Natuurlijk is een goed salaris ook niet verkeerd en natuurlijk is het fijn als je bepaalde verantwoordelijkheden mag dragen. Maar als een medewerker dag in dag uit met tegenzin naar het werk gaat dan gaan de prestaties daar uiteindelijk zeker onder lijden. Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende regelmatig persoonlijke gesprekken hebt met alle personeelsleden, ook en misschien wel zeker als er ook regelmatig thuis wordt gewerkt. Dit gaat namelijk deels ten koste van de feeling met de werkvloer. Daarom is het niet vreemd dat veel bedrijven niet toestaan dat hun personeel volledig thuiswerkt.

Welke trainingen kun je volgen met je team?

Je kunt verschillende trainingen doen met je team om ervoor te zorgen dat alle neuzen weer dezelfde kant op komen te staan. Je kunt een training volgen onder leiding van een DISC trainer. Die kan een analyse maken. Aan de hand van de uitkomsten per medewerker kan er vervolgens worden gekeken hoe er op een goede manier kan worden samengewerkt, gebruik makend van ieders competenties. Op die manier verbeter je de sfeer in het team en dat kan alleen maar positieve invloed hebben op de prestaties. Als leidinggevende geef je daarbij uiteraard het goede voorbeeld door de tijdens een training gemaakte afspraken direct in praktijk te brengen en dit ook op de lange termijn vol te houden.

Reacties