Sander Wijdemans
25 januari 2024 09:37
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe claimt u schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer?

U bent het slachtoffer van een aanrijding, waarbij de dader is doorgereden of onverzekerd blijkt te zijn. Dit is een heftige ervaring voor u als slachtoffer. In de meeste gevallen kunt u gelukkig schadevergoeding claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet daarvoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bovendien is het dan nog steeds niet zo simpel als het lijkt. In dit artikel vertellen we u meer over hoe u uw schade claimt bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Hoe claimt u schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer vergoedt het Waarborgfonds Motorverkeer uw schade?

Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt uw schade in de volgende situaties:

 1. U heeft blikschade opgelopen door een doorgereden of onverzekerde dader.
 2. U bent gewond geraakt door een doorgereden, onverzekerde of onbekende dader. De doorgereden dader is meestal onbekend, maar de andere verkeersdeelnemer is ook onbekend als u bent uitgegleden over een olievlek op de weg.

U moet hiervoor wel aan drie voorwaarden voldoen:

 1. U bent aangereden door een motorvoertuig. Sommige elektrische fietsen vallen hier ook onder. Het gaat hierbij om de speedpedelecs.
 2. Er is minstens één getuige van de aanrijding. Dit mag ook een medepassagier zijn of camerabeelden als er niemand in de omgeving was op het moment van de aanrijding.
 3. Heeft u het kenteken genoteerd? Dan moet u direct aangifte doen van de aanrijding. Heeft u het kenteken niet gezien? Dan moet u binnen 14 dagen aangifte doen van het ongeluk.

Doorrijden na een aanrijding is strafbaar. Zonder verzekering rondrijden ook als de onverzekerde bestuurder:

 • Zonder reden geen verzekering heeft afgesloten
 • Geen rijbewijs heeft
 • In een gestolen voertuig rijdt

Verkeersdeelnemers die om een geloofsovertuiging geen verzekering hebben afgesloten, zijn niet strafbaar als ze dit hebben laten vastleggen. Zij moeten uw schade wel zelf vergoeden. De meeste mensen kunnen dit niet in één keer betalen. Daarom betaalt het Waarborgfonds uw schade en moet de onverzekerde bestuurder dit aan hen terugbetalen.

Bewijsmateriaal verzamelen

U heeft dus minstens één getuige of camerabeelden nodig om aan te kunnen tonen dat u bent aangereden door een motorvoertuig. Als er geen getuigen waren en er geen camerabeelden zijn, kunt u aan bewoners uit de straat of winkeliers vragen of ze iets hebben gezien. U kunt bijvoorbeeld langs de deuren gaan of een brief in de bus doen. U kunt daarnaast ook een oproep plaatsen in een supermarkt in de buurt. Bij een olievlek kan iemand ook getuigen dat het olie van een motorvoertuig is zonder te hebben gezien dat u bent gevallen. Noteer dan de gegevens van de getuige.

Het is daarnaast belangrijk om nog meer bewijsmateriaal te verzamelen waaronder:

 • Foto’s van de verkeerssituatie, stille getuigen zoals remsporen of een olievlek, uw verwondingen en schade aan uw persoonlijke eigendommen
 • Een stuk van de auto van de dader zoals de uitlaat als die is afgebroken door de aanrijding
 • Een ingevuld schadeformulier
 • Het proces-verbaal als de politie naar de plek van het ongeval is gekomen
 • Alle bonnetjes en rekeningen die u moet betalen door de aanrijding
 • Een verslag van alle gebeurtenissen vanaf de dag van het ongeluk, dit kunt u bijvoorbeeld bijhouden in een logboek

Al deze informatie is nodig bij het berekenen van uw schadevergoeding. U heeft bijvoorbeeld ook recht op een vergoeding voor huishoudelijke hulp. Ook als u hierbij bent geholpen door familie, vrienden of de buren.

Ga ook altijd direct naar uw huisarts of het ziekenhuis na een aanrijding. Ook als u slechts lichte klachten heeft opgelopen. De arts die u behandelt, maakt hier een notitie van in uw medisch dossier. Dit is ook een vorm van bewijsmateriaal waaruit blijkt dat uw klachten zijn ontstaan door de aanrijding of de val over de gelekte motorolie.

Hoe schadevergoeding claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht voor slachtoffers, maar dat betekent niet dat het makkelijk is om uw schade te claimen. U moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is te stellen. Ook als de dader is doorgereden. Daarnaast moet u al uw schade zelf berekenen en kunnen aantonen. Als u dit zelf moet doen, is de kans groot dat u niet de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Bent u gewond geraakt door het ongeluk? Dan kan een ervaren jurist van letselschadebureau Letselschade Berekenen u helpen bij het claimen van de maximale schadevergoeding. Dit kost u niets, omdat het Waarborgfonds ook de buitengerechtelijke kosten van uw jurist vergoedt. U heeft namelijk recht op gratis juridische hulp bij letselschade. Het enige dat u hoeft te doen is het bewijsmateriaal aan uw jurist geven en herstellen van uw letsel.

Reacties