Redactie
21 november 2023 08:41
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Hoe kun je je bedrijfspand verwarmen?

De tijd dat we simpelweg de thermostaat omhoog draaiden om het op de werkplek behaaglijk te maken, is voorbij. Voor kleine kantoorruimtes is dit misschien nog te doen, maar voor grote werkplaatsen is dit geen haalbare optie. Het is niet alleen onduurzaam, maar ook kostbaar met de huidige energieprijzen. Toch willen jij en je medewerkers comfortabel kunnen werken zonder dikke truien, mutsen, sjaals en wanten te dragen. Dus, hoe kun je je bedrijfspand op een energiezuinige manier verwarmen?

Isolatie

Je moet er eerst voor zorgen dat je bedrijfspand goed geïsoleerd is. Isolatie voorkomt warmteverlies en koude luchtinfiltratie, wat een positieve invloed heeft op je energie-efficiëntie. Dit varieert van het gebruik van tochtstrips bij deur- en raamkozijnen tot grootschalige isolatiemaatregelen zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Houd echter rekening met de juiste balans tussen isolatie en ventilatie om een aangenaam binnenklimaat te behouden.

Duurzamer gebruik van je CV-ketel

Een CV-ketel op aardgas van cvkoopjes.nl kun je efficiënter inzetten. Verlaag de temperatuur van het leidingwater naar 55 graden Celsius of lager. Dit staat ook wel bekend als Lage Temperatuur Verwarming. Op die manier kun je de efficiëntie van je verwarmingssysteem verbeteren. Daarnaast kun je ventilatoren gebruiken die warme lucht actief verspreiden, vloerverwarming installeren of convectoren gebruiken voor gelijkmatige warmte.

Duurzamere verwarmingsbronnen

Naast de gebruikelijke verwarmingssystemen op aardgas zijn er meer milieuvriendelijke opties beschikbaar. Zonne-energie kan niet alleen elektriciteit genereren, maar je kunt ook zonneboilers gebruiken om warm water te maken, wat tot wel 60% besparing op je gasverbruik kan opleveren. Aardwarmte haalt warmte uit de aarde en verspreidt deze met behulp van warmtepompen. Aquathermie maakt gebruik van warm of koud water uit verschillende bronnen om woonwijken te verwarmen. Dit is kostenefficiënt en minder belastend voor het elektriciteitsnet. Infraroodverwarming biedt directe warmte op werkplekken door warmte uit te stralen naar objecten en mensen, wat weer vergelijkbaar is met de warmte van de zon. Tot slot kun je elektrische kachels gebruiken. Deze vereisen geen gas, maar verbruiken wel veel elektriciteit en kunnen kosteneffectief zijn wanneer gecombineerd met zonne-energie. Onthoud dat deze mogelijk minder geschikt zijn voor grootschalig gebruik.

Reacties