Sander Wijdemans
28 november 2023 16:06
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

In welke gevallen is het als ondernemer verstandig om zaken te doen met een opkoper?

Als ondernemer krijg je met veel uitdagingen te maken. Om die reden moet je jezelf constant vernieuwen, want anders is het lastig om je concurrenten voor te zijn. Als ondernemer houd je ook regelmatig producten over.

Sommige ondernemers gooien die producten weg of ze verkopen die met hoge korting. Maar soms is het ook verstandig om ze te verkopen aan een opkoper. Maar in welke gevallen is het dan raadzaam om als ondernemer zaken te doen met een opkoper?

In welke gevallen is het als ondernemer verstandig om zaken te doen met een opkoper

Overschot aan producten

Wanneer je seizoensgebonden producten verkoopt, dan is de kans groot dat je aan het eind van een bepaalde periode een overschot hebt. Denk bijvoorbeeld aan webshops die surfplanken en andere producten voor de zomer verkopen. Die worden in de zomer en lente goed verkocht, maar in de winter neemt de populariteit vaak af.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kledingwinkels die iedere periode een nieuwe collectie op de markt brengen. Wanneer je overtollige producten hebt, dan is het geen slecht idee om de restpartijen aan een opkoper te verkopen. Dan maak je winst op de producten en je hoeft ze dan zelf niet met korting te verkopen en ze zitten ook niet in de weg.

Retourgoederen die je niet meer kunt verkopen

In Nederland zijn er veel rechten voor consumenten. Ze hebben bijvoorbeeld het recht om producten binnen een specifiek termijn te retourneren zonder reden. Het product mag dan uiteraard niet kapot zijn gemaakt, maar meestal is er wel een probleem met de verpakking of misschien werkt het product niet meer helemaal naar behoren.

Vaak kun je die geretourneerde goederen niet meer aan je klanten verkopen, maar opkopers zijn er wel blij mee. Die kunnen ze bijvoorbeeld tweedehands verkopen. Daarom is het geen slecht idee om contact op te nemen met een opkoper voor je retourproducten. De kans is groot dat je er een goede prijs voor krijgt.

Je wilt kantoormeubilair vervangen

Als je een groot kantoor hebt, dan is het belangrijk om veel aandacht aan je kantoormeubilair te besteden. Goed kantoormeubilair zorgt er namelijk voor dat je werknemers effectiever kunnen werken en tegelijkertijd voorkom je daarmee fysieke ongemakken. Het kan natuurlijk zijn dat je oude kantoormeubilair niet meer voldoet, omdat je het gehele kantoor ergonomisch wilt maken. Dan is het verstandig om contact op te nemen met een opkoper, want die heeft vaak nog wel baat bij gebruikt kantoormeubilair en meestal krijg je er een goede prijs voor.

Nieuwe ICT-apparatuur nodig

Als ondernemer heb je om de zoveel tijd ook nieuwe ICT-apparatuur nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor ondernemers die groeien of wanneer de beveiliging niet meer voldoet. De oude ICT-apparatuur werkt misschien nog uitstekend en ook die kun je dan verkopen aan een opkoper.

Reacties