Hans van Schip
10 november 2016 14:28
door Hans van Schip
Categorie:
Marketing

Meest inspirerend bedrijf in Nederland: Tony’s Chocolonely | Download gratis het rapport

Meest inspirerend bedrijf in Nederland: Tony’s Chocolonely | Download gratis het rapportMeest inspirerend bedrijf in Nederland is voor het tweede jaar op rij Tony’s Chocolonely. Dat blijkt uit de zesde editie van de Inspirerende 40 van Synergie. Hieronder volgen enkele insights en kunt u het complete rapport gratis downloaden.

De top 40 is afgelopen maandag bekend gemaakt. Het jaarlijkse onderzoek onder consumenten brengt in kaart welke organisaties inspireren, en waarom. Sinds 2014 wordt ook een parallelonderzoek uitgevoerd onder marketing- en businessprofessionals.

En voor het eerst was Tony’s Chocolonely de winnaar bij zowel de consumenten als de marketing- en businessprofessionals. Opmerkelijk is dat in 2016 de Social Enterprises de bedrijven en organisaties zijn die het meest inspireren.

Het jaar van Tony’s Chocolonely, Tesla en Dopper

De winnaar van de Inspirerende 40 is Tony’s Chocolonely. Ooit begonnen als chocoladecrimineel weet deze organisatie grote groepen mensen in beweging te zetten. Waarom? Visie is de belangrijkste pijler onder inspiratie wijst het onderzoek uit. Het idee mee te werken aan een slaafvrije chocoladewereld spreekt aan.

De top 3 onder consumenten wordt verder gevormd door Tesla, gevolgd door een nieuwe binnenkomer: Dopper. De grootste stijger in 2016 is het Rode Kruis, grote dalers Nike en FrieslandCampina. Ook in de businessranking krijgt Tesla de tweede plaats, net als vorig jaar. Hier completeert Marqt de top 3.

De top 3 van de inspirerende 40.

Social Enterprises inspireren het meest

Opvallend dit jaar is dat de top 3 uitsluitend bestaat uit Social Enterprises. De inspirerende organisaties richten zich op grote, wereldwijde vraagstukken. Of het nu gaat de chocolade industrie slaafvrij maken, de komst van elektrisch rijden te versnellen (Tesla) of oceanen plastic vrij te maken (Dopper): ze werken aan concrete vraagstukken. Daarbij hebben ze hoge ambities.

De oplossing brengen ze letterlijk in handbereik: een (h)eerlijke reep chocolade, elektrische auto of een duurzaam flesje met verregaande mogelijkheden. Hiermee wordt de weg naar een betere toekomst bereikbaar gemaakt. Waarom ze juist in 2016 opduiken? “Social Enterprises creëren perspectief op een betere toekomst”, aldus Jelmer van der Meulen van Synergie, “Daarnaast herstellen ze het vertrouwen in organisaties.”

Kleine stappen voor consumenten, grote doorbraken voor professionals

Waar consumenten geïnspireerd worden door de organisaties die met kleine stappen naar een oplossing toewerken, laten professionals zich meer inspireren door grote doorbraken. In de top 10 van de businessranking zien we daarom ook enkele andere namen, zoals Uber en Airbnb terug. Twee organisaties die vanuit het niets de traditionele taxiwereld en hotelwereld op zijn kop zetten.

Verrassende ontwikkelingen

In 2016 laat de Inspirerende 40, meer dan eerdere jaren, opvallend veel nieuwe binnenkomers zien. Elk jaar worden nieuwe organisaties onderzocht. Zelden halen deze de top 40. Dit jaar wel: Dopper, KWF, Nespresso, Gazelle en Bugaboo sieren nu bijvoorbeeld de lijst. Traditionele A-merken verliezen juist steeds meer inspiratiewaarde: Unox en Coca-Cola vallen beiden dit jaar uit de ranking.

Eerder gebeurde dit al met Heineken. Ook in de elektronica is een opvallende ontwikkeling zichtbaar. Waar we twee jaar geleden berichtten dat Samsung Apple had verslagen, hebben de giganten nu weer stuivertje gewisseld, en hoe! Apple haalt de 13e plaats, terwijl Samsung het moet stellen met een 22e positie (vorig jaar nog nummer 3). Met Vandebron (30) ten slotte, is Triodos Bank (26)  eindelijk niet meer de enige dienstverlener in de Inspirerende 40.

Achtergrond bij de inspirerende 40: vier pijlers die organisaties inspirerend maken

De inspirerende 40. Download gratis het volledige rapport.Het onderzoek naar de Inspirerende 40 2016 is uitgevoerd onder consumenten en businessprofessionals. Aan 1.918 ‘consumenten’ en 850 business- en marketingprofessionals werd gevraagd hoe zij de genomineerde organisaties zien en rangschikken.

Waarom organisaties inspirerend zijn, blijkt gebaseerd op vier pijlers en deze zijn:

  • visie
  • organisatie
  • producten
  • relatie

Hoewel het gewicht van de pijlers ten opzichte van elkaar per jaar iets verschilt, blijven de pijlers zelf al zes jaar onveranderd. Daarmee wordt het steeds beter mogelijk om niet alleen te weten wie inspireren, maar vooral ook hoe organisaties het kunnen leren.

Gratis download volledige rapport “De inspirerende 40 – 2016”

De inspirerende 40 is een initiatief van het strategisch adviesbureau Synergie. Het prachtig vormgegeven rapport, met foto’s van Annegien Schilling, kunt u gratis downloaden als pdf.

>> Download het volledige rapport als pdf

>> Download hier alleen de ranking onder consumenten

>> Download hier alleen de ranking onder marketing- & businessprofessionals

De Utrechtse Annegien Schilling is nog maar net 17 jaar oud, maar één van de bekendste Nederlanders op Instagram. Met haar prachtige surrealistische zelfportretten verovert zij de wereld met fetching_tigerss. Speciaal voor de inspirerende 40 zorgde zij voor bijpassende en inspirerende foto’s.

Wij hopen dat deze rapportage over de Inspirerende 40 2016 waardevol voor u en uw bedrijf is en u op zijn minst informeert, maar het liefst ook inspireert. De inzichten uit het onderzoek, de pijlers en de voorbeeldcases bieden houvast om vooral aan de slag te gaan.

Reacties