Sander Wijdemans
17 september 2022 13:35
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Intern transport optimaliseren

In logistieke werkomgevingen is vaak sprake van verspilling. Door overtollige voorraden of overproductie kan ruimtegebrek en opstoppingen ontstaan. Dit heeft negatieve gevolgen op het logistieke proces. Door de oorzaak weg te nemen, verloopt het logistieke proces een stuk veiliger en bespaar je kosten. Op welke manier kan je intern transport optimaliseren? Wij hebben enkele tips voor je.

Intern transport optimaliseren

Processen in kaart brengen

Het optimaliseren van het interne transport, begint bij het inzetten van de juiste hulpmiddelen. Denk goed na over de huidige processen, hoe je deze kunt verbeteren en welke hulpmiddelen hierbij kunnen helpen. Door eens kritisch te kijken naar de manier waarop dingen nu geregeld worden, kom je er wellicht achter dat dit efficiënter, effectiever of makkelijker kan. De interne logistiek omvat tal van handelingen, want het gaat over alle processen die nodig zijn om de goederenstroom van jouw organisatie op gang te houden.

Bekijk dit complete proces, van de ontvangst van de goederen tot het vervoeren, opslaan en verwerken hiervan. Door regelmatig de interne logistieke processen te beoordelen, kan er op tijd bijgestuurd worden. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Interne transporthulpmiddelen inzetten

Na het kritisch bekijken van de processen, wordt vaak duidelijk wat nodig is om deze te verbeteren. Dit kan vaak al gerealiseerd worden met kleine aanpassingen. Zo kan een hulpmiddel het werk makkelijker maken en tegelijkertijd zorgen voor verlaging van de werkbelasting en kostenbesparing.

Hulpmiddelen die in veel bedrijven worden ingezet omdat ze het werk lichter maken, zijn steekwagens, magazijntrucks, palletwagens en rolcontainers. Doordat deze hulpmiddelen makkelijk verrijdbaar zijn, neemt de fysieke werkbelasting af. Voor het overzichtelijk houden van je voorraden, of wanneer je te maken hebt met opslag van kleine materialen, is efficiënt voorraadbeheer nodig. Maak gebruik van stellingen, magazijnbakken en stapelbakken om voorraden overzichtelijk op te bergen.

Veel ondernemers zijn bang dat deze hulpmiddelen een (te) grote hap uit het budget nemen. Wanneer het interne transport op rolletjes loopt, zal dit je veel kosten besparen. Daarbij is het een mogelijkheid om te kiezen voor tweedehands materialen, zoals tweedehands heftrucks, om zo te besparen op de aanschafkosten van groter materieel. Gebruikte heftrucks zijn niet alleen kostentechnisch een goede keuze, maar ook is het een duurzame keuze om te gaan voor tweedehands hulpmiddelen. 

Manier van werken

Je medewerkers spelen een grote rol in het optimaliseren van het interne transport. Zorg ervoor dat de werkwijze voor iedereen duidelijk is. Samen met de geschikte opslagmiddelen en hulpmiddelen voor interne transport, kan je zo voor een verbetering van de interne logistieke processen zorgen. Het is voor jouw medewerkers ook een stuk veiliger werken wanneer de interne logistiek goed loopt.

Reacties