Redactie
8 september 2023 11:07
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Kunnen ondernemers hun kinderen helpen met een familiehypotheek?

De meeste kinderen van ondernemers van midden 20 kunnen geen huis kopen. Huizen zijn op dit moment niet te betalen. En met een stijgende rente kun je ook met een goed inkomen steeds minder lenen. Anno 2023 kost een koopwoning gemiddeld al meer dan 400.000 euro. 

Wanneer je alleen een koopwoning wil kopen, moet je zo’n 85.000 euro bruto per jaar verdienen. En dat reden veel mensen niet. Gelukkig zijn er nog voldoende alternatieven. In dit artikel lees je alles over een familiehypotheek en hoe kinderen van ondernemers hierdoor een huis kunnen kopen.

Een familiehypotheek: wat is het?

Een familiehypotheek kun je zien als een normale hypotheek. Er is alleen één verschil: het geld wordt niet verstrekt door een bank, maar door een familielid. Je leent dus eigenlijk geld van een familielid.

Wanneer je geld leent van een familielid, mag dit meer dan 100% van de aankoopwaarde zijn. Dit kan niet bij een bank. Daarnaast lenen familieleden meestal geld uit aan hun kind tegen lagere rente. 

Naast de voordelen zijn er uiteraard ook nadelen. Het kan gevolgen hebben voor de erfenis. Als de geldverstrekker overlijdt, kan dit verrekend worden met de erfenis. Wanneer dit hypotheek niet terugbetaald wordt, kan dit zorgen voor ergernis en veel spanning in de familie.

Het is daarom verstandig om een hypotheekadviseur in te huren en na de notaris te gaan voor een notariële akte.

Waarom is het interessant voor ondernemers?

Een familiehypotheek verschaffen aan uw kind of andere familielid kan interessant zijn voor ondernemers, omdat je rente ontvangt over de lening. Deze rente is in veel gevallen hoger dan de rente die je bij de bank krijgt. Het kan dus een manier zijn om uw vermogen te laten renderen, daarnaast helpt u uw kind.

Ook fiscaal gezien kan het interessant zijn, daarvoor kunt u het best contact opnemen met een belastingadviseur. 

Reacties