Hans van Schip
15 april 2014 13:25
door Hans van Schip
Categorie:
MKB-nieuws

E-commerce blijft groeien: Mobiele bestedingen stijgen naar € 1,3 miljard in 2013!

De online consumentenbestedingen via smartphone en tablet zijn in 2013 gestegen naar € 1,3 miljard. In de laatste zes maanden van het jaar bedroegen de mobiele bestedingen € 735 miljoen; dat is 13% van de totale e-commerce markt. Bijna 3 miljoen kopers via smartphone of tablet 2e helft 2013!

Hiermee zijn de uitgaven via smartphone en tablet ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor. Dit blijkt uit de M-commerce Monitor 2013-2, het halfjaarlijkse onderzoek naar mobiele consumentenbestedingen van Blauw Research. Het onderzoek is in samenwerking met Thuiswinkel.org uitgevoerd, de belangenvereniging van ruim 2000 webwinkels in Nederland, en wordt mede mogelijk gemaakt door iDEAL.

Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: “We zien een enorme toename in de online aankopen via mobile devices. In 2012 was de m-commerce omzet nog € 560 miljoen, in 2013 is dat al gestegen naar € 1,3 miljard. Dat is meer dan een verdubbeling! Het aandeel dat via de smartphone aan producten en diensten wordt gekocht, ligt nu op zo’n 30%, dus op bijna € 400 miljoen. Het wordt in de komende jaren natuurlijk met name interessant om de ontwikkelingen van de smartphone te volgen en waar deze aankopen gaan plaatsvinden: thuis, onderweg, op het werk, in de metro, op het station, in de winkelstraat of in de winkel?”

Bijna 3 miljoen mobiele kopers laatste halfjaar 2013

Mobiele bestedingen blijven groeien.

E-commerce: Mobiele bestedingen blijven groeien!

De sterke toename van de mobiele consumentenbestedingen komt onder andere doordat steeds meer mensen online kopen via hun smartphone of tablet. Het aantal mobiele kopers is in de laatste zes maanden van 2013 gestegen naar 2,7 miljoen. Bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Frank Sibbel, managing partner Blauw Research: “Consumenten ervaren het mobiel bestellen als zeer gemakkelijk. Het mobiele apparaat is vaak binnen handbereik en men kan snel en makkelijk informatie opzoeken en bestellen.

De snelle groei van mobile devices zorgt ervoor dat consumenten steeds vaker mobiel online zijn en dus ook steeds vaker mobiel bestellen”.

Ook sterke groei in aantal bestellingen via smartphone en tablet

In de tweede helft van 2013 zijn ruim 14 miljoen bestellingen gedaan via mobiele apparaten, een groei van 84% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. In totaal zijn in 2013 ruim 26 miljoen online bestellingen gedaan via een smartphone of tablet.

Consumenten doen ook steeds vaker grote of dure aankopen mobiel. Zij besteedden in de laatste zes maanden van het jaar gemiddeld € 52 per bestelling; 21% meer dan in 2012. De betaling van de mobiele aankopen wordt net als online in het algemeen voornamelijk met iDEAL gedaan.

Mobiel kopen vooral via de tablet

De meeste aankopen worden gedaan met de tablet; zeven op de tien consumenten bestelt vooral met dit mobiele apparaat. Bijna driekwart van de mobiele bestedingen wordt dan ook omgezet via de tablet (€ 532 miljoen). De tablet wordt vooral thuis gebruikt, vaak ter vervanging van de laptop. Bijna alle mobiele kopers die hun laatste bestelling op dit device deden, bestelden vanuit huis (96%).

ideal betalingen - klein - 200De smartphone wordt vaker buitenshuis (zoals onderweg of op het werk) gebruikt om mobiel te shoppen (37%). Tablet kopers zijn wel positiever over mobile shopping dan mensen die op de smartphone hun online aankopen doen.

Zij doen dan ook bijna de helft van al hun online aankopen via een mobile device. Smartphone kopers doen toch ook nu al een derde van hun internetbestellingen via een mobile device.

Kleding & schoenen grootste mobiele segment in aantal kopers

Kleding & schoenen is het meest populaire mobiele segment, zowel voor aankopen via de tablet als via de smartphone. Bijna zes op de tien mobiele kopers hebben in dit segment besteld in de tweede helft van 2013. De overige top 5-segmenten zijn Boeken (30%), Tickets (26%), Persoonlijke verzorging (25%) en Speelgoed (23%).

Groei mobiele kopers sterke driver

Het aantal mobiele kopers blijft voorlopig sterk doorgroeien. De enorme groei van mobiele kopers blijft een sterke driver voor de online shoppingmarkt. Ook zullen huidige barrières afnemen. Websites die nu nog niet goed zijn voorbereid zullen steeds beter worden aangepast aan het (kleinere) mobiele scherm. Frank Sibbel: “Responsive design en nieuwe mobiele betalingsvormen zorgen voor meer beleving en gemak en zullen bijdragen aan een verdere groei. Consumenten zullen steeds makkelijker switchen tussen devices.

In de ochtend oriënteren op de smartphone, ’s middags op de pc op kantoor verder zoeken en ’s avonds op de tablet de bestelling plaatsen die af te halen is in de winkel. Het mobiele kanaal zal hierdoor steeds makkelijker en vaker worden ingezet”. De verwachting is dat in 2014 de mobiele bestedingen fors blijven toenemen naar een omzet van rond de € 2 miljard. Dit is goed voor ongeveer 17% van de totale online shoppingmarkt

Reacties