Kees de Jager
16 april 2013 12:15
door Kees de Jager
Categorie:
MKB-nieuws

Ondernemen met een handicap

Ik hoor het u al zeggen: ‘Iedere ondernemer is gehandicapt! Ze lijden allemaal onder chronische Den Hageritus en het verschrikkelijke Brusselvirus, waar je verlammende bureaucratie en regeltjes van krijgt.’
Inderdaad: Den Haag en Brussel maken het vaak moeilijker. Maar deze column gaat over ondernemen voor- en door lichamelijk gehandicapten. Een groeimarkt.

ondernemen voor mindervaliden

Partytime voor rolstoeler Kees!

De Stetson heeft hij gekocht bij een Duitse webshop, het kostuum bij een webshop gespecialiseerd in maatwerk voor rolstoelers, de zijden shawl komt uit India, de pochet is van Suitable.nl, en het lintje…. dat kreeg hij voor niks van Trix. Als dank voor zijn gehandicaptenwerk

Terugblik gehandicapte ondernemer

Ik ben chronisch ziek en rolstoeler sinds mijn jeugd. Eerst vormgever bij een drukkerij geweest, daarna in de WAO. Eigen baas zijn en werken vanuit huis, bood nog wèl kansen. In 1976 startte ik een reclamebureau.

Ome Joop (den Uyl) deed leuke dingen voor gehandicapte startende ondernemers. Ik kreeg een aangepaste auto te leen, en hulp om een kantoortje aan mijn huis aan te bouwen. Als mijn bedrijfje zou floppen, zou ik mijn uitkering terugkrijgen. Een goede arbeidsdeskundige van het GAK (nu het UWV) kwam af en toe evalueren.

Rozegeur en muntenschijn? Nee, ik moest net zo hard knokken als andere starters, misschien wel harder. Ik had gezondheidsproblemen en kon mij niet verzekeren, noch dingen financieren. Banken en verzekeraars zien gehandicapten als een groter risico. Net als gezonde ondernemers, ben ik soms belazerd en bestolen. No mercy. Dat is pas gelijkwaardigheid!

Netwerk bijeenkomsten waren vaak onbereikbaar op 2 hoog zonder lift. Als ik er wèl kon komen, zat ik in mijn lage rolstoel tegen de achterwerken van staande collega’s aan te kijken. Mijn hemel, ik heb wat een konten gezien. Helaas nauwelijks van vrouwelijke ondernemers. Die waren vroeger ook al in de minderheid.

In 1995 heb ik mijn bedrijfje weer afgebouwd en ben ik 7 jaar redacteur bij de Marine geweest. Daar baalde ik van de bureaucratie en de ‘Bij Trix is het voor niks’ mentaliteit. Nu is het: ‘Meer Flex met Alex.’ Ook niet geweldig.
De laatste jaren ben ik schrijver, adviseur en eigen baas. Alles online vanuit huis.

Mindervalide groeimarkt: Krukken!

Webshops voor senioren en gehandicapten schieten als rolstoelen uit de grond. Een dubbele kans voor de mindervalide ondernemer. “Gehandicapte ondernemers bestaan niet! Gehandicapte mensen wel” zegt het innovatieplatform terecht en zij helpt startende ondernemers.
Online shoppen is ideaal als je minder mobiel bent. Er zijn bitter weinig paskamers waar je met een rolstoel in kunt. Veel winkels zijn sowieso helemaal niet toegankelijk.

‘Niet interessant, want kleine doelgroep?’ Boehhh! Zo’n 8% van de bevolking heeft een matig- tot ernstige functiebeperking, en dat aantal stijgt. Mensen worden ouder, ook chronisch zieken. ‘Niet interessant, want het zijn uitkeringstrekkers?’ LOL! Bij veel dure auto’s ligt een rolstoel in de kofferbak.

Beperkte ondernemer = Onbeperkt ondernemen

Internet is ideaal voor ondernemers met een lichamelijke beperking. Denk aan advieswerk, ontwerpen, tekstschrijven, etc. Je kunt het ‘lean & mean’ vanuit huis doen. Ook een webshop voor kleine, bijzondere artikelen is geschikt voor een gehandicapte ondernemer. Onderscheidt je met kwaliteit, exclusiviteit en goede marketing. Ik weet daar een goed adres voor. M’n OMA en de bloggers op Bedrijven Blog Nederland.

Reacties