Hans van Schip
16 november 2015 16:00
door Hans van Schip
Categorie:
MKB-nieuws

Online bestedingen zijn in 2020 verdubbeld verwachten consumenten. Cijfers en gratis download rapport!

Online bestedingen verdubbeld in 2020
Consumenten verwachten een verdubbeling van hun online bestedingen richting 2020. Op dit moment is 19% van alle consumentenbestedingen, zoals deze zijn gedefinieerd binnen de Thuiswinkel Markt Monitor, afkomstig uit het online kanaal. In 2020 verwacht de consument 38% van hun bestedingen online uit te geven.

Dit blijkt uit cijfers van het ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek 2015, een onderzoek naar de toekomst van shoppen dat wordt uitgevoerd door GfK in opdracht van ShoppingTomorrow.

De grootste groei in Online Bestedingen wordt verwacht in food/nearfood

Fysieke winkels blijven het dominante verkooppunt voor productgerelateerde consumentenuitgaven en de grootste groei in online bestedingen voorziet men voor het food/nearfood-kanaal. Op dit moment staat de online markt voor food/nearfood nog in de kinderschoenen en wordt 2% van de totale bestedingen aan food/nearfood online uitgegeven.

Gevoed door de recente ontwikkelingen op het gebied van maaltijdboxen en de toetreding van verschillende supermarkten op de online markt, verwacht de consument dat dit percentage in 2020 zal zijn opgelopen tot 16%.

Ook de online bestedingen aan kleding gaan de komende jaren een boost krijgen. Consumenten verwachten dat 29% van alle bestedingen aan kleding in 2020 via het online kanaal zal plaatsvinden (nu 15%). Ondanks de online groei vinden ook in 2020 de meeste productgerelateerde consumentenuitgaven plaats in het fysieke winkelkanaal.

Grafiek met stijging online bestedingen per branche.

Kijkend naar het type winkels, wordt in 2020 het belang van online multi-brand pure players groter. Dat zijn webwinkels die meerdere merken aanbieden en enkel online actief zijn, zoals bol.com en wehkamp.nl. 41% van de consumenten verwacht hier in 2020 het meeste geld uit te geven.

Met name jongeren hebben in 2020 een grotere voorkeur voor online multi-brand pure players (48%). 50-plussers (57%) daarentegen verwachten dat zij het merendeel van hun geld in 2020 uitgeven bij multi-brand stores en warenhuizen met zowel fysieke als online aanwezigheid.

Hoge parkeerkosten hoofdoorzaak voor afnemende bezoekfrequentie aan stadscentra

Van de consumenten verwacht 36% in 2020 minder vaak een bezoek te brengen aan stadscentra om te gaan winkelen. Daarentegen verwacht 8% de stad vaker te gaan bezoeken. Om in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor de consument, moeten stadscentra naast een goed aanbod van horeca (58%), grote winkelketens (57%) en kleine zelfstandige winkels (54%), ook hun parkeervoorzieningen (56%) op orde hebben.

Hoge parkeerkosten zijn de grootste dissatisfier voor een bezoek aan een stadscentrum. Voor 56% van de consumenten is dit een reden om van een bezoek aan een stadscentrum af te zien. Ook drukte (35%) en slechte bereikbaarheid van stadscentra (32%) zijn redenen om af te zien van een bezoek.

Het onderzoek, dat door GfK is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 5.134 consumenten, is gratis te downloaden via ShoppingTomorrow.nl.

Reacties