Sander Wijdemans
6 oktober 2020 22:01
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Online boekhouden? Hier moet je op letten

Als je besluit om een online boekhoudprogramma aan te schaffen voor jouw bedrijf moet je rekening houden met een aantal factoren. Niet ieder boekhoudpakket is hetzelfde en het verschilt per bedrijf welk boekhoudprogramma het beste voor jou is. Sommige instanties bieden full service boekhoudprogramma’s aan, maar heb je dat echt nodig? Je kunt er ook voor kiezen om jouw boekhouding uit te besteden maar is dit wel de meest verstandige keuze voor jou? Overweeg jij om online te gaan boekhouden, dan vertellen wij je graag hieronder waar je op zou moeten letten.

Online boekhouden

Online boekhouden

De meeste boekhoudpakketten maken gebruik van een Cloud programma waardoor je altijd en overal terecht kunt bij jouw financiën. Het grote voordeel van online boekhouden is dat je zelf kan bepalen wanneer facturen worden verstuurd of wanneer er aangifte wordt gedaan. Het ideale boekhoudprogramma voldoet aan een aantal voorwaarden. Je moet er uiteraard gemakkelijk mee kunnen werken zodat er meer tijd over blijft voor andere belangrijke zaken. Ook moet het niet te veel kosten omdat je je als ondernemer al vaak genoeg moet bekommeren om het kostenplaatje. Boekhoudsoftware aanschaffen is een belangrijke en niet dure investering om jouw online boekhouding zo soepel mogelijk te laten verlopen en zorgt ervoor dat jouw financiën altijd up to date zijn.

De 4 belangrijkste aspecten van een boekhoudpakket

Het belangrijkste voor veel ondernemers is het automatisch kunnen importeren van bankafschriften en transacties. Het is een ergernis van velen om alle transacties te controleren op verkoop- en inkoopfacturen. Met een boekhoudprogramma wordt het dus mogelijk om dit automatisch te laten doen en dat kan jouw veel moeite en tijd schelen. Ook is een ondernemer vaak veel tijd kwijt aan het inboeken van de bonnen. Veel boekhoudpakketten maken gebruik van een app waardoor je de bonnen makkelijk kunt inscannen door een foto te maken van de bon en worden ze ook nog eens automatisch verwerkt. Ook niet geheel onbelangrijk is btw-aangifte kunnen doen zodat je dit nooit zal vergeten en het maar een paar minuutjes per kwartaal zal duren. Veel boekhoudprogramma’s zijn ook gespecialiseerd in uren- en rittenregistratie. Hierdoor kunnen uren en ritten eenvoudig worden bijgehouden voor een helder overzicht.

Boekhouding uitbesteden

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om jouw boekhouding uit te besteden als je het gevoel hebt er zelf weinig affiniteit mee te hebben of het lastig vindt om de cijfers bij te houden. Door een professional er naar te laten kijken zul je meer tijd over hebben voor andere zaken. Je moet er echter rekening mee houden dat de kosten van een boekhouder of accountant snel fors kunnen oplopen. Dit is dan ook alleen aan te raden als je de middelen hebt om dit uit te besteden en geen tijd hebt om hier naar om te kijken.

Reacties