Sander Wijdemans
21 mei 2021 22:21
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Op weg naar een duurzaam kantoor

#Advertorial

Als je als bedrijf de wens hebt om duurzaam te ondernemen, zijn er veel stappen die je hierin kunt zetten. Het is hierbij niet alleen goed om de aandacht te schenken aan een verantwoorde manier van het invullen van bedrijfsprocessen maar ook met betrekking tot de kantoorinrichting zijn er vaak veel winkansen. Op weg naar een duurzaam kantoor moet er gekeken worden naar de kantoorinrichting maar ook een blik geworpen worden naar boven. Ook een overwogen keuze met betrekking tot verlichting speelt een belangrijke rol als de focus ligt op duurzaamheid op kantoor. Dit is een punt dat nog wel eens wordt onderschat.

Op weg naar een duurzaam kantoor

Het belang van goede verlichting op kantoor

Veel mensen zien het beschikken over de juiste verlichting als iets vanzelfsprekends, totdat het tegendeel het geval is. Als er op een kantoor te veel of te weinig licht is, wordt dit vanzelfsprekend als storend ervaren. Dit zijn echter wel situaties waarbij het belang van goede verlichting letterlijk inzichtelijk wordt gemaakt. Er is sprake van een goede verlichting als de beschikbare lichtsterkte is afgestemd op het gebruik en de gewenste sfeer op kantoor. Daarnaast hechten duurzame bedrijven ook veel waarde aan de voetsporen die ze op aarde achterlaten en zal dit van grote invloed zijn op de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot het gebruik van lichtbronnen. Er zijn dus meerdere belangen waarin voorzien moet worden.

Wat is duurzame verlichting?

In dit kader is het goed om een antwoord te geven op de vraag wat duurzame verlichting is. Onder duurzame verlichting vallen de lichtbronnen die een zeer lange levensduur, een minimaal energieverbruik en een minimale impact op het milieu hebben. Dit brengt ons automatisch bij LED verlichting aangezien de lichtgevende diodes aan al deze genoemde voorwaarden voldoen. Een LED lamp gebruikt immers 90% minder energie dan een gloeilamp met een vergelijkbare lichtsterkte. Daarnaast verbruiken LED lampen een stuk minder energie en hebben een veel langere levensduur dan vergelijkbare lichtbronnen. Hieruit kan inderdaad opgemaakt worden dat het mogelijk is om zonder investering je huidige verlichting te vervangen door LED verlichting van de hoogste kwaliteit. Het is echter wel van belang om voor dit project te kiezen voor een maatwerkoplossing om zo de hoogste besparing te halen.

Keuzemogelijkheden in LED verlichting

Er zijn tegenwoordig zeer veel keuzemogelijkheden als je op zoek bent naar LED verlichting. Voor iedere doelstelling is er wel een geschikte lichtbron te vinden. Vooral bij de inrichting van een kantoor is dit van groot belang. Een juiste verlichting werkt immers concentratie- en dus productiviteit verhogend. Daarnaast is goede verlichting erg belangrijk voor de mens om zich energieker te voelen en actiever te zijn. Het is dus van groot belang om een overwogen keuze te maken met betrekking tot factoren als de kleurweergave (Color Rendering Index – CRI) en de kleurtemperatuur.

Er zijn tegenwoordig volop mogelijkheden om gebruik te maken van vooruitstrevende techniek om het beste rendement uit verlichting te halen. Voor veel bedrijven is dit echter een absolute must als ze efficiëntie (lees: duurzaam ondernemen) hoog in het vaandel hebben staan. Zij maken dan ook graag gebruik van de expertise van Firefly op dit gebied. Deze organisatie ontwikkelt unieke maatwerk besparingsconcepten waarmee kantoren hun doelstellingen met betrekking op het gebruik van verlichting op weg naar een duurzaam kantoor kunnen realiseren.  

Reacties