Sander Wijdemans
28 oktober 2022 14:58
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Overstappen naar elektrische verwarming op kantoor

Het zijn beslist geen gewone tijden voor de meeste ondernemers. Terwijl de coronacrisis nog niet achter de rug is, worden bedrijven (en consumenten) geconfronteerd met een energiecrisis. Gas heeft in korte tijd een enorme prijsverhoging doorgemaakt en gelet op de huidige politieke spanningen in de wereld valt niet te voorspellen wanneer of zelfs indien verwarming van kantoorruimte met aardgas in de nabije toekomst financieel haalbaar blijft. Op langere termijn is al bekend dat een fossiele brandstof zoals gas plaats zal gaan maken voor duurzame warmtebronnen zoals zon, wind en waterkracht. Vormen elektrische kachels een realistisch alternatief totdat warmtepompen algemeen toepasbaar zijn? Op Elektrische-kachel.nl kun je daar meer over lezen.

Overstappen naar elektrische verwarming op kantoor

Welke elektrische kachels zijn geschikt voor de kantooromgeving

In principe zijn er twee soorten elektrische kachels: straalkachels en convectorkachels. Meestal gaat het hierbij om een elektrische wandkachel. Straalkachels zetten elektriciteit direct om in infrarood straling en derhalve warmte. Dit licht, zonder schadelijk ultraviolet, verwarmt voorwerpen en de menselijke huid maar niet direct de lucht. Dit soort kachels wordt vooral gebruikt op terrassen in de tuin en bij de horeca maar ook in de badkamer. De andere groep kachels verwarmt de lucht in een kamer of kantoorruimte.

Een convector-kachel bevat een verwarmingselement in een omhulsel zoals een radiator. De kachel zuigt koude lucht aan die door het element wordt verwarmt en via een rooster de kamer weer ingaat. De meeste convectors zijn geruisloos omdat er geen ventilator wordt gebruikt. Montage langs de wand is vaak eenvoudig maar er zijn ook mobiele kachels te koop. Afhankelijk van het vermogen is het efficiënt en snel mogelijk een kantoorruimte met een dergelijke kachel te verwarmen.

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan met gas?

Omdat de prijzen van energie momenteel bijna dagelijks fluctueren is het niet mogelijk een directe vergelijking te maken behalve als momentopname. Op basis van het vermogen van een elektrische kachel vallen het verbruik en de kosten daarvan te berekenen. Een convector van 2000 watt gebruikt op maximaal vermogen per uur 2 KWH. Dat is de eenheid waarin de energieleverancier afrekent. Daarbij is het wel van belang dat de moderne elektrische kachels met een hoger vermogen in het algemeen over een thermostaat beschikken.

De elektrische kachel efficiënt gebruiken

Via een sensor wordt de temperatuur in de ruimte gemeten en de kachel schakelt uitsluitend in om de ingestelde temperatuur op peil te houden. Daarvoor is het maximaal vermogen vaak niet nodig.

Ook een timer is een efficiënt hulpmiddel om verspilling tegen te gaan. Door de tijden vooraf goed in te stellen is het mogelijk om de kantoorruimte comfortabel te houden tijdens de uren dat deze wordt gebruikt. Een anti-vorst voorziening is handig voor weekends en vakanties. Indien deze optie is ingeschakeld zal de kachel automatisch aangaan om vorstschade te voorkomen in koude periodes.

Automatisering is ook aan de orde bij de moderne elektrische kachel. De kachels met wifi kunnen via een app op afstand worden bediend en gemonitord. Dat is handig om verspilling te voorkomen en comfort te garanderen. Meerdere kachels van hetzelfde merk kunnen in serie worden geschakeld en daarna met een druk op de knop worden bediend. De mogelijkheden van elektrische kachels zijn beslist toegenomen.

Reacties