Levi Witbaard
1 juli 2016 13:13
door Levi Witbaard
Categorie:
Facebook

Rode Duivels populair op social media tijdens #EURO2016

De rode duivels zijn hot en bijzonder populair op social media. Tijdens de groepsfase al, maar zeker ook nu de kwartfinales begonnen zijn waarin de rode duivels vanavond aantreden tegen het verassende Wales.

In de achtste finales stond de jonge ploeg op 26 juni tegenover Hongarije, de verrassende winnaar van groep F. Op social media heerst de Rode Duivels gekte, zo blijkt ook uit de analyse van OBI4wan van meer dan een miljoen online berichten over het EK in Frankrijk.

1,1 miljoen berichten na 13 dagen voetbal

In de Benelux zijn vooral de wedstrijden en spelers van België een veelbesproken onderwerp, met gemiddeld ruim 86.000 berichten per dag. Zo ook in Nederland, waar de Belgen door het ontbreken van Oranje tijdens het EK op steun kunnen rekenen van enthousiaste voetbalfans.

Dit is zichtbaar door Nederlandse berichten te filteren op basis van land van herkomst of ingevulde locatie in het Twitterprofiel. Grote Nederlandse nieuwsbronnen als Nu.nl, AD, Telegraaf en NOS schreven sinds de start van het EK bijna 100 keer vaker over de zuiderburen dan over de oosterburen.

Berichten op social media over EURO2016

België tegen Italië meestbeproken wedstrijd

Het hoogste aantal berichten tijdens dit EK ligt tot nu toe op 43.000 berichten en werd gemeten op 13 juni, tussen 22:00 en 23:00, na de nederlaag van België. Dat maakt #belita tevens de meestbesproken wedstrijd in de groepsfase.
Tweets EURO2016 - #BELITA en #BELIRL
De eer van meestbesproken speler gaat in dit geval naar de broertjes Lukaku, beide actief in de Belgische ploeg. Samen is de achternaam van Romelu en Jordan goed voor bijna 44.000 vermeldingen. Toch lijkt het grootste deel van de berichten over Romelu te gaan, de spits die tot nu toe twee keer trefzeker was voor de Rode Duivels.

Andere populaire spelers zijn de immer veelbesproken Ronaldo en Eden Hazard, de Belgische vedette die tijdens dit EK opvalt met zijn spel. De top 4 wordt aangevuld door Dimitri Payet. De Franse spits maakte twee wonderschone goals die zorgden voor een explosie aan online berichten.

Infographic #EURO2016

Infograpic EURO2016 - #EURO2016

Ierse fans vieren feest

Bij de start van het EK waren de Rode Duivels, Les Bleus en die Mannschaft de meestbesproken teams, zo bleek uit een eerdere analyse van OBI4wan. The Boys in Green, ofwel supporters van Ierland, zijn dé smaakmakers tijdens dit EK. Zo zongen ze een slaapliedje voor een dreumes in de metro en hebben ze met “Will Griggs on Fire” en “Go home… to your sexy wives” een regelrechte EK-hit te pakken!

Gedurende het EK 2016 verzorgt OBI4wan een uitgebreide (social) media analyse. Wedstrijden worden van minuut tot minuut geanalyseerd en gepresenteerd in een serie infographics, in samenwerking met Axioma Communicatie. Meer informatie via www.obi4wan.nl.


Reacties