Redactie
21 november 2023 08:33
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Schade aan de lease-auto: wat nu?

Het gebeurt best vaak dat er schade ontstaat aan je leaseauto, of het nu komt door een ongelukkige botsing met een paaltje of een iets te enthousiaste inparksessie die eindigt met een muurtje. Maar wat betekent dit eigenlijk als het jou overkomt? Als autoliefhebber weet je dat het niet alleen een deuk in je auto is, maar ook in je ego. En dan rijst de vraag: ben jij de schuldige of ligt de fout elders?

Verantwoordelijkheid bij leaseauto’s

Je moet weten wie er verantwoordelijk is voor schade. In het geval van zakelijke leaseauto’s staat de auto op naam van de leasemaatschappij, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor de verzekering en het eigen risico in geval van schade. Dit eigen risico kan variëren afhankelijk van de situatie. Als de schade aan de leaseauto tijdens werktijd optreedt, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de kosten. In dit geval hoef je als werknemer meestal geen eigen risico te betalen, tenzij er sprake is van opzet of roekeloos rijgedrag. Het is belangrijk om dit met je werkgever te bespreken en de specifieke voorwaarden in je leasecontract te raadplegen.

Schade buiten werktijd

Als de schade aan de leaseauto buiten werktijd optreedt, ben je meestal zelf verantwoordelijk voor de kosten, inclusief het eigen risico. Denk aan het kopen van nieuwe onderdelen bij abcauto-onderdelen.nl en de reparatie. Het eigen risico kan variëren afhankelijk van de verzekeraar en het type verzekering dat is afgesloten voor de leaseauto. Het is essentieel om te weten hoe hoog jouw eigen risico is, wat je kunt vinden in je leasecontract. In dit geval is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden bij de leasemaatschappij en de verzekeraar. Zij zullen de schade beoordelen en de afhandeling in gang zetten. Het is raadzaam om alle relevante informatie, zoals foto’s van de schade en getuigenverklaringen, te verzamelen om het proces te vergemakkelijken.

Privé lease en schade

Voor privé leaseauto’s geldt een vergelijkbare regeling als voor zakelijke leaseauto’s. De auto staat meestal op naam van de leasemaatschappij, en zij zijn verantwoordelijk voor de verzekering en het eigen risico. Bij schade aan een privé leaseauto kan er ook een eigen risico van toepassing zijn, dat je moet betalen als de schade buiten werktijd optreedt. Het eigen risico wordt meestal per afzonderlijke schade berekend. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om kleine schades zelf te laten herstellen en betalen, in plaats van ze te claimen bij de leasemaatschappij. Zo kun je de kosten laag houden en onnodige stijgingen van het eigen risico voorkomen.

Reacties