Hans van Schip
8 januari 2014 14:40
door Hans van Schip
Categorie:
MKB-nieuws

Shopping 2020: Veilig betalen belangrijker dan gemak!

“Consument wil in 2020 makkelijk, maar bovenal veilig betalen” Dit is de conclusie van de expertgroep Transaction van Shopping2020, die vandaag haar resultaten presenteert.

Digitale identificatie en nieuwe technologieën zoals en gezichts- en voice herkenning zorgen ervoor dat de consument in 2020 steeds vaker contactloos kan betalen. Toch verkiest de consument veiligheid en betrouwbaarheid boven betaalgemak., aldus de conclusie.

De expertgroep Transaction maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Shopping2020, waaraan zestien brancheorganisaties deelnemen. Shopping2020 heeft als doel een toekomstvisie te creëren over hoe de consument in 2020 shopt. De expertgroep Transaction deed onderzoek naar hoe Nederlanders zullen betalen in 2020. De experts zien momenteel negen trends die de ontwikkeling van (online) retailbetalingen zullen bepalen. Naast onder andere digitale identificatie, mobiel winkelen, digitale portemonnees, nieuwe technologieën voor online en offline kassabetalingen zoals gezichts- en voice herkenning, zijn dat toenemende regelgeving en samensmelting van off- en online kanalen.

Shikko Nijland, Managing Partner bij Innopay en voorzitter van de expertgroep Transaction: ‘De uitdaging voor retailers en aanbieders van betaaldiensten is om het afrekenen zo naadloos en betrouwbaar mogelijk te integreren in het gehele proces van (online) aankopen.’

Toekomstscenario’s voor betalen bij e-commerce

Shopping2020Vanuit de genoemde trends heeft de expertgroep vier toekomstscenario’s gedefinieerd voor het betaalgedrag van de consument in 2020. Uit elke van de vier scenario’s blijkt dat – hoewel de consument altijd op zoek is naar meer betaalgemak – veiligheid en betrouwbaarheid voor hem de belangrijkste uitgangspunten blijven. Daarnaast laten alle scenario’s zien dat off- en online kanalen steeds verder zullen samengaan.

Eric van Vuuren, Business Developer bij Equens en gastheer van de expertgroep Transaction: ‘Een belangrijk gebied voor ontwikkeling die tot een nieuwe golf aan innovaties en tot een significante impact op de retailervaring van de consument zou kunnen leiden, is de komst van een infrastructuur die meer verschillende transacties ondersteunt dan alleen betalingen. Bovendien zou die infrastructuur de veilige uitwisseling van digitale identiteiten mogelijk moeten maken.’

De expertgroep stelt dat van de vier gedefinieerde toekomstscenario’s ‘In Control’, ‘Consumer Driven’, ‘Back to the Trust’ en ‘Big Brands, Big Data’ het laatstgenoemde scenario het meest waarschijnlijk lijkt. In dit scenario vertrouwt de consument slechts een klein aantal bekende merken om betaal- en identificatiediensten te combineren en zodanig een volledig geïntegreerde winkelervaring te bieden. De consument heeft in dit scenario volgens de expertgroep minder schroom om deze grote bedrijven hun persoonlijke gegevens toe te vertrouwen, omdat hij er een rijkere dienstverlening en meer gemak voor terugkrijgt.

Het gehele rapport van de expertgroep Transaction van Shopping2020 is voor iedereen gratis te downloaden via de website van shopping2020.nl

Reacties