Kees de Jager
4 april 2013 11:57
door Kees de Jager
Categorie:
Facebook

Facebook gaming zorgt voor SONGPOP VERSLAVING

Verslavingen aan drugs, nicotine, alcohol, het pluche, seks, chocolade, of radijsjes; Het zijn bekende problemen, waar ook therapieën voor zijn. Zo niet met SongPop. Deze nieuwe verslaving neemt wereldwijd in een tempo van 120 beats per minuut toe.

De drug bestaat sinds vorig jaar, maar inmiddels zijn er al 7 miljoen dagelijkse gebruikers. Circa 30 miljoen mensen nemen het oraal (dus via de oren) meerdere keren per maand in.
De drug zit verpakt in een online muziekquiz, als app bij Facebook.

Songpop op Facebook

In wekelijkse toernooien speelt de verslaafde tegen andere junks. Ze hebben vaste tegenstanders, maar ook wisselende contacten. Men moet kiezen uit categoriën zoals pop, soul, blues, jazz, klassiek, etc. Daarna volgt een muziekfragment, waarvan zo snel mogelijk titel of artiest geraden moet worden. Winnaars ontvangen virtuele muntjes waarmee zij nieuwe shots kunnen scoren. De èchte munten (advertenties!) gaan naar de dealer. ‘Hooked on Pop’ komt in alle lagen van de bevolking voor. De verslaving zit in een geraffineerde combinatie van muziek, competitie, en sociaal contact via korte chats tijdens het trippen.

songpop app facebook

Songpop op FaceBook


A DAY IN THE LIFE (Beatles, 1,8 seconde)
Met een verborgen camera hebben wetenschappers een SongPop junk bestudeerd. Hieronder hun verslag. De namen zijn fictief.

Dag van een SongPop junk

Nick wordt om 6 uur rillend wakker. In zijn hoofd spelen liedjes waarmee hij vannacht aan het trainen was. ‘s Nachts luistert hij naar lijsten zoals Bollywood en Eurovision. Zelf zal hij die nooit kiezen, maar sommige tegenstanders wel. Zijn motto is: ‘Be prepared’ (Musicals – Lion King – 3 sec.). Een Songpopper draagt de hele dag een stopwatch om zijn scores te meten.
HIj wankelt naar de douche en mompelt: ‘I need a hot shot’ (Disco – Karen Young – 1,2 seconde).
Bij het ontbijt vraagt zijn vrouw Annie hoeveel brood hij mee wil naar zijn werk.
‘Oh Annie, I’m not your daddy!’ Kid Creole, in 2 seconden’ antwoordt hij.
‘Hoeveel brood, eikel?’ vraagt zij nogmaals. ‘Bread – Make it with you, 70’s, binnen 1 seconde’ zegt hij wezenloos en zet de radio aan op Q.
Op zijn werk zit hij de hele dag achter de computer. Volop gelegenheid om tussendoor Popshots te scoren. Hij is gewaarschuwd, er dreigt ontslag.
Op het toilet luistert hij met zijn smartphone naar Radio 5 of Classic FM. Ook die genres wil hij beheersen.
Thuis gaat de tv aan op Veronica 192. Daar starten ze een clip, en pas later komt de naam in beeld. Een ideale oefening. Z’n vrouw wordt er gek van.
‘Layla unplugged van Eric Clapton! 0,7 seconde. Highscore!’
‘Hoe kan ik ‘m nog bereiken?’ denkt ze wanhopig. ‘Wacht, ik gooi mijn lichaam in de strijd.’ Ze zet een sensueel muziekje op en kruipt tegen hem aan. Hij reageert met: ‘Jazzsamba – Stan Getz, 2.3 seconde’

Ze vrijen. Bij het naderend hoogtepunt begint hij opeens te zingen: ‘Hold on, I’m coming!’ Soul – Sam & Dave – 1,2 seconde.
‘Je bent knetter’, zegt zijn vrouw. Hij antwoordt: ‘Borderline’ – Madonna’ en klokt 2,1 seconde.
In blinde woede plaatst zij een mes in zijn borst. Met zijn laatste adem kreunt hij:
‘A view to a kill’ (Duran Duran – 0,8 seconde).

Ik schrijf tweewekelijks een column op het Bedrijven Blog Nederland. Meer leuke columns van mij lees je op KeesdeJager.com.

Reacties