Sander Wijdemans
17 januari 2024 13:31
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Starten met je eigen horecabedrijf

Een eigen restaurant, café, bistro of strandtent. Wie droomt daar nu niet van. Oké, niet iedereen, het vak moet je wel een beetje in het bloed zitten. Maar zij die eenmaal een eigen horecazaak hebben, willen vaak niets anders meer. Het contact met de klanten, elke dag je best doen om het iedereen naar de zin te maken, het is voor de echte ‘horeca tijgers’ hun lust en hun leven. Als je ervan droomt om ook je eigen zaak te openen, dan zijn er een paar dingen waar je vooraf over na moet denken.

Starten met je eigen horecabedrijf

De financiering

Niet het leukste onderwerp maar wel belangrijk: hoe ga je de zaak financieren? Misschien neem je een bestaande zaak over of start je opnieuw in een pand dat je helemaal wilt strippen. Hoe dan ook moet er geld beschikbaar zijn om een goede start te maken. Wil je starten in de horeca dan is je eerste gang dan ook meestal naar de bank om een lening te bespreken. Voor het verkrijgen van een lening is een goed businessplan nodig. Hierin beschrijf je nauwkeurig wat je plannen zijn en vooral wat de te verwachten omzet en winst gaan worden. Als het om een bestaande zaak gaat dan kun je putten uit de boekhouding van eerdere jaren. Gaat het om een compleet nieuw concept dan moet je het doen met aannames. De bank zal niet zomaar een zak geld beschikbaar stellen, dus zorg er voor at je business plan goed in elkaar zit.

Personeel werven

Veel horeca kampt met een chronisch tekort aan personeel. Als je start met een eigen zaak is het dan ook belangrijk om op tijd te gaan werven. Je kunt op personeel besparen door gebruik te maken van een slim kassasysteem dat gebruikmaakt van een handheld voor de horeca. Met dit handige apparaatje kan een medewerker aan het tafeltje van de klant afrekenen. Die hoeft niet mee naar binnen te lopen maar kan meteen zijn pas tegen de lezer houden. Omdat ook de bestellingen in de handheld worden ingevoerd ontstaat er geen misverstand over wat er per tafel besteld is. Een dergelijk systeem scheelt heel wat meters en dus ook tijdsinvestering voor je personeel of voor jezelf.

De inrichting van de zaak

Van een bestaande zaak kun je wellicht de inventaris overnemen. Naast een handig kassasysteem van Eijsink en een mooi ingerichte keuken kijk je natuurlijk ook naar de inrichting van de eetgelegenheid zelf. Als deze aan vernieuwing toe is of als het om een nieuw in te richten pand gaat, kies dan je meubilair met zorg. Kies voor comfortabele stoelen en niet te kleine tafels. Ook een tafel voor 1 of 2 personen moet voldoende ruimte hebben om een bord en glas en eventueel bijgerechten neer te kunnen zetten. Kies eventueel voor verschillende soorten stoelen. Sommige mensen vinden een stoel met armleuningen prettig, anderen juist weer niet. Als je kiest voor vierkante of rechthoekige tafels dan kun je die eventueel gemakkelijk tegen elkaar schuiven als er een groter gezelschap heeft gereserveerd.

Reacties