Redactie
6 september 2023 11:46
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Te moe om te sporten na werk? Dit helpt!

Heb je dat gevoel dat je na een lange, vermoeiende werkdag gewoonweg geen energie meer over hebt om te sporten? Je bent niet de enige. Het is een probleem waar velen van ons mee worstelen. Werk, verantwoordelijkheden en dagelijkse beslommeringen kunnen soms zoveel energie opslokken dat het idee om naar de sportschool te gaan of te gaan joggen gewoonweg ontmoedigend lijkt. Maar maak je geen zorgen, je bent niet gedoemd om een sedentaire levensstijl te leiden. In deze blog zullen we de redenen onderzoeken waarom we ons zo uitgeput voelen na het werk en hoe we toch de motivatie kunnen vinden om te sporten, zelfs als we denken dat we er te moe voor zijn.

De invloed van werk op je energie

Werk heeft een aanzienlijke invloed op onze energieniveaus, en dit kan vaak verklaren waarom we ons te moe voelen om na het werk te sporten. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze vermoeidheid:

 1. Fysieke en mentale inspanning: Veel banen vereisen zowel fysieke als mentale inspanning. Of je nu de hele dag achter een bureau zit of fysiek zwaar werk verricht, beide soorten werk kunnen je energiereserves uitputten.
 1. Langere werkdagen: Overuren maken is tegenwoordig niet ongewoon. Langere werkdagen betekent minder vrije tijd en minder tijd om te herstellen voordat je aan je sportroutine begint.
 1. Stress en verantwoordelijkheden: Werk kan gepaard gaan met stress en verantwoordelijkheden die je mentaal uitputten. Het nadenken over projecten, deadlines, en professionele doelen kan emotionele vermoeidheid veroorzaken.
 1. Commute: De dagelijkse pendeltocht naar en van het werk kan ook vermoeiend zijn. Tijd besteed aan reizen kan een aanslag zijn op je energie, vooral als het langdurig en stressvol is.
 1. Slaapgebrek: Werk kan soms leiden tot slaapgebrek, vooral als je lange dagen maakt of op onregelmatige tijden werkt. Onvoldoende slaap kan je energieniveaus drastisch verminderen.
 1. Voeding en hydratatie: Onregelmatige eetgewoonten en onvoldoende hydratatie gedurende de werkdag kunnen leiden tot vermoeidheid. Voeding speelt een cruciale rol in het handhaven van je energieniveaus.
 1. Zittende levensstijl: Sommige banen vereisen veel zitten, wat kan leiden tot fysieke vermoeidheid en stijfheid, waardoor het moeilijk kan zijn om na het werk actief te worden.

Toch bewegen na het werk kan zorgen voor meer energie 

Hoewel deze factoren kunnen verklaren waarom je je te moe voelt om te sporten na het werk, is het belangrijk op te merken dat lichaamsbeweging juist kan helpen om met deze vermoeidheid om te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveaus verbeteren, stress verminderen en je algehele welzijn bevorderen. Het vinden van manieren om ondanks de vermoeidheid na het werk in beweging te blijven, kan uiteindelijk leiden tot meer energie en een gezondere levensstijl.

Te moe om te sporten na werk? Dit kun je doen?

Het is zeker mogelijk om de vermoeidheid na het werk te overwinnen en voldoende energie te hebben om te sporten. Hier zijn enkele strategieën die je kunt proberen:

 1. Pauzeer en beweeg tijdens je werkdag: Als je een zittende baan hebt, probeer dan gedurende de dag regelmatig op te staan, te rekken en een korte wandeling te maken. Dit kan je energie verhogen en de stijfheid verminderen.
 1. Plan je trainingssessie vooruit: Maak een duidelijk schema voor je workouts en integreer ze in je dagelijkse routine. Dit kan je helpen om er mentaal op voorbereid te zijn en de tijd ervoor vrij te maken.
 1. Kies de juiste tijd: Sommige mensen voelen zich ’s ochtends energieker, terwijl anderen ’s avonds meer energie hebben. Kies het tijdstip dat het beste bij je past voor je workouts.
 1. Eet verstandig: Zorg voor een evenwichtige voeding gedurende de dag en vermijd grote, zware maaltijden vlak voor je training. Koolhydraten kunnen je energieniveaus verhogen, dus overweeg een lichte koolhydraatrijke snack voor je workout.
 1. Hydrateer: Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid.
 1. Slaap is essentieel: Zorg voor voldoende slaap om uitgerust te zijn voor je werk en workout. Probeer een consistente slaaproutine te handhaven.
 1. Verdeel je workouts: Als je merkt dat je na het werk te moe bent, overweeg dan om je workouts op te splitsen. Doe bijvoorbeeld een deel van je training ’s ochtends en de rest ’s avonds.
 1. Train met een partner: Samen sporten kan je motivatie verhogen. Het is moeilijker om af te zeggen als je een afspraak met iemand hebt.
 1. Begin langzaam: Als je net begint met sporten na het werk, begin dan met kortere en minder intensieve workouts. Na verloop van tijd kun je de intensiteit en duur geleidelijk verhogen.
 1. Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je echt uitgeput bent, is het soms beter om een rustdag te nemen om te herstellen.

Onthoud dat consistentie belangrijk is. Het kan even duren voordat je gewend bent geraakt aan sporten na het werk, maar na verloop van tijd zul je merken dat je meer energie hebt en je beter voelt.

Mentale stap/ genieten van het proces 

Het overwinnen van de vermoeidheid na het werk en energie vinden om te sporten is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een mentale. Het vereist wilskracht, doorzettingsvermogen en de juiste mindset. Een van de sleutels tot succes is het begrijpen dat de motivatie om te sporten vaak begint in je hoofd.

Het begint allemaal met het creëren van de juiste mentale instelling. Probeer de gedachte aan lichaamsbeweging niet te zien als een verplichting, maar eerder als een kans. Zie het als een manier om stress te verminderen, je gedachten te verhelderen en je energie te herstellen na een drukke werkdag. Denk aan de positieve effecten die sporten kan hebben op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Een andere cruciale factor is genieten van het proces. Als je plezier beleeft aan de activiteit die je hebt gekozen, zal het gemakkelijker zijn om jezelf ertoe te zetten om na het werk te sporten. Het hoeft geen traditionele sportschooltraining te zijn; het kan alles zijn waar je van houdt, of het nu gaat om dansen, wandelen, fietsen, yoga, of zelfs tuinieren. Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft.

Zo wordt golf vaak erg onderschat, maar is dit een zeer ontspannende sport. Met passende golfkleding, zoals Footjoy golfsokken, en een golf bag met een aantal clubs kun je al de baan op. Vaak bevindt deze zich midden in de natuur, wat ideaal is voor wat ontspanning en frisse lucht.

Wanneer je plezier hebt in wat je doet, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft en jezelf kunt pushen, zelfs op dagen dat je je moe voelt. De voldoening die je haalt uit de activiteit zelf kan een boost geven aan je energieniveau en je een gevoel van prestatie geven.

Reacties