Sander Wijdemans
4 november 2022 11:07
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Tips om een veilige omgeving te creëren op de werkvloer

Een veilige werkplek is essentieel voor zowel werknemers als bedrijven. Veiligheid is echter niet iets dat op het laatste moment in elkaar gegooid kan worden. Het kost tijd en moeite om een ​​veilige werkomgeving te creëren, maar met deze tips ben je snel op weg om een veilige werkplek te creëren.

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, ook op de werkvloer

Alle medewerkers moeten veiligheidskleding hebben

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al je werknemers de juiste veiligheidsuitrusting hebben, zoals een werkbroek dames. Dit omvat veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen, handschoenen, oordopjes en gezichtsmaskers. Je moet werknemers ook stevige schoenen geven die ze niet snel weg kunnen glijden op de grond. Als iemand weigert om deze items te dragen, is het aan jou als manager of eigenaar van het bedrijf om ze verantwoordelijk te houden en dit beleid af te dwingen. Je kunt je medewerkers namelijk verplichten om deze kleding te dragen.

Houd de werkplek schoon

Het belang van het schoonhouden van de werkplek spreekt voor zich, maar het is belangrijk om op te merken dat er op een veilige manier moet worden schoongemaakt. Als je iets morst of iets op de grond laat vallen, raap het dan snel op en gooi het weg. Het laten rondslingeren van gevaarlijke stoffen kan gevaar opleveren voor je collega’s en jezelf als deze in verkeerde handen vallen. Draag altijd beschermende kleding bij het hanteren van gevaarlijke materialen, waaronder een veiligheidsbril, handschoenen en een masker. Dit zal helpen beschermen tegen mogelijke inademing problemen of chemische brandwonden die kunnen optreden tijdens het schoonmaken.

Verbeter de ergonomie op kantoor

Ergonomie is een belangrijk onderdeel van elk kantoor. Als je medewerkers langdurig moeten zitten, zorg er dan voor dat het meubilair comfortabel en goed ontworpen is. De hoogte van stoelen moet verstelbaar zijn, zodat iedereen een houding kan vinden die natuurlijk aanvoelt. Vermijd scherpe randen of hoeken op bureaus en andere werkoppervlakken, aangezien deze verwondingen aan handen en vingers kunnen veroorzaken.

Zorg voor alarmsystemen in het hele gebouw

Het alarmsysteem is van het grootste belang voor de veiligheid op de werkvloer. Als het alarmsysteem niet werkt en je je in een gevaarlijke situatie bevindt, kun je gewond raken of overlijden. Het is belangrijk dat je bedrijf een alarmsysteem heeft geïnstalleerd, dit regelmatig test en zorgt voor gebruiksgemak. Een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je bedrijf deze tips opvolgt, is door ze ergens op te schrijven. Op deze manier kunnen ze indien nodig gemakkelijk worden geraadpleegd.

Installeer vloermatten en antisliptape

Vloermatten en antisliptape zijn goedkoop en eenvoudig te installeren. Ze kunnen overal op de werkplek worden gebruikt, waardoor ze een ideale manier zijn om een ​​veilige omgeving in je kantoor of fabriek te creëren. Deze producten helpen voorkomen dat mensen uitglijden en vallen.

Besteed speciale aandacht aan trappen en liften

Besteed speciale aandacht aan trappen en liften. Trappenhuizen worden vaak over het hoofd gezien als het om veiligheid gaat, maar ze kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed worden onderhouden. Zorg ervoor dat je trappen schoon, goed verlicht en vrij van rommel zijn, zodat medewerkers zich veilig kunnen verplaatsen.

Reacties