Sander Wijdemans
9 augustus 2019 16:57
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Veiligheid op de werkvloer waarborgen: 3 tips

De werkvloer kan een erg gevaarlijke plek zijn. In de ene sector is dat wat duidelijker dan in de andere: bij een IT-bedrijf is men waarschijnlijk wat minder gefocust op veiligheid op de werkvloer dan bij een bedrijf waar met chemische producten wordt gewerkt. Toch is het bij ieder bedrijf van groot belang dat er gekeken wordt naar een veilige werkomgeving. Door een aantal veiligheidstips op te volgen, kunnen ongelukken worden voorkomen en zelfs levens worden gered. Waar moet je op letten als je iedereen veilig wil houden? In dit artikel lees je drie belangrijke tips.

Hoe waarborg je de veiligheid op de werkvloer

Tip 1: Voorkom brand

Vuur kan zich razendsnel verspreiden. Een klein vuurtje – dat bijvoorbeeld kan ontstaan door kortsluiting in de waterkoker, of te veel apparaten die op één stekkerdoos zijn aangesloten – kan zich binnen de kortste keren ontwikkelen tot een echte brand. Op de werkvloer zijn brandblussers en blusdekens een vereiste. Natuurlijk zijn er ook wettelijke eisen rondom de inrichting van de werkvloer. Meer tips voor het verbeteren van de brandveiligheid op de werkvloer lees je bijvoorbeeld hier.

Tip 2: Houd de lucht schoon

Frisse lucht is niet alleen goed voor de productiviteit op kantoor: het is een vereiste voor de veiligheid van alle werknemers. We werken maar al te vaak met veel mensen in een kleine, slecht geventileerde ruimte. Dat zorgt voor een slechte luchtkwaliteit, met een relatief hoog percentage CO2. Dit leidt tot vermoeidheid, verminderde concentratie, en in het ergste geval tot gezondheidsrisico’s. Door de kantoorruimte steeds goed te ventileren, bijvoorbeeld door regelmatig ramen te openen en door de nodige luchtreinigingsinstallaties te installeren, kan de lucht schoon gehouden worden.

Tip 3: Wees voorbereid op ongevallen

Op de werkvloer zit een ongeluk in een kleine ruimte. Zelfs als je alle mogelijke voorbereidingen treft, kan er iets onverwachts gebeuren: een medewerker kan plotseling onwel worden, of hard vallen en zich daarbij bezeren. Als er zoiets gebeurt, is er direct behoefte aan eerste hulp bij ongelukken. Het  is nodig dat er op de werkvloer mensen aanwezig zijn die weten wat ze moeten doen. Als bedrijf word je geacht ervoor te zorgen, dat er te allen tijde een bhv’er aanwezig is. Deze bedrijfshulpverlener is getraind om EHBO te verlenen. De spullen die daarvoor nodig zijn, moeten natuurlijk ook aanwezig zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Veiligheid van je werknemers is erg belangrijk. De bovenstaande tips helpen je daarbij een eindje op weg. Doe regelmatig een check om te kijken of het veiligheidsniveau op de werkvloer voldoende is. En tref maatregelen als dat niet zo is! Zo kan iedereen met een veilig gevoel aan de slag, en ben je goed voorbereid als er toch iets gebeurt.

Reacties