Sander Wijdemans
11 januari 2021 19:06
door Sander Wijdemans
Categorie:
Marketing

Waarom is SEO belangrijk voor jouw website?

Het is belangrijk om online zichtbaar te zijn met je bedrijf. Een goede website mag daarbij niet ontbreken! Misschien heb je al eens van SEO gehoord, afgekort voor Search Engine Optimization. Dit betreft de stappen die je moet zetten om je site beter vindbaar te maken voor zoekmachines zoals Google. Waarom dit zo belangrijk is? Dat leggen we je graag uit!

Waarom is SEO belangrijk voor jouw website

Vindbaarheid is essentieel

Tegenwoordig is vrijwel iedereen online te vinden. Zoekmachines worden door de meeste personen dagelijks gebruikt, waarbij Google de populairste zoeksite is. Daar wil je als bedrijf op inspelen! In iedere branche is die vindbaarheid relevant – of je nu een restaurant, garage of andere zaak hebt, of zelfstandig ondernemer zoals een fotograaf of een coach bent.

Het werkt namelijk als volgt: als mensen op zoek zijn naar een bepaalde dienst, kiezen ze meestal uit de online zoekresultaten die bovenaan staan in bijvoorbeeld Google. Een handige SEO check kan voor jouw bedrijf inzicht geven in deze resultaten. Je kunt namelijk nog zo goed of gespecialiseerd zijn in je werk, als jij bijvoorbeeld op pagina vijf of lager in Google staat, word je maar weinig gevonden. Werk aan de winkel dus!

SEO is goedkoper dan SEA

Naast SEO bestaat ook SEA, kort voor Search Engine Advertising. De naam zegt het al: hierbij gaat het om het plaatsen van advertenties. Je kent ze wel, de advertenties die standaard bovenaan staan als je een zoekopdracht doet in Google. Hoewel je hier ook voor kunt kiezen, zijn aan SEA veel hogere kosten verbonden dan aan SEO. Inzetten op SEA kost je namelijk al gauw duizenden euro’s per maand – dat heeft natuurlijk niet iedereen zomaar even liggen. Begrijpelijk.

SEO kun je zelf doorvoeren op je website, zo zijn hier geen kosten aan verbonden. Voor veel mensen is de taal van SEO echter abracadabra: op die manier kom je er niet ver mee. Om de resultaten te behalen die je wilt, is het raadzaam om een SEO specialist in te schakelen. Deze expert weet precies wat er nodig is om jouw site te optimaliseren. Hier komt namelijk veel bij kijken: van het verwerken van de juiste zoekwoorden in de teksten op je website tot de informatie die wordt ingevoerd bij de afbeeldingen.

Succes op langere termijn met SEO

Het is een flinke klus om je website wat betreft SEO helemaal in orde te hebben. Toch is het de moeite waard om hierin te investeren. Je kiest zo namelijk voor succes op langere termijn: als je website eenmaal goed in elkaar steekt op het gebied van SEO, blijven potentiële klanten jouw bedrijf vinden.

Het kan dan ook even duren voordat Google de aanpassingen oppikt. Maar als dat eenmaal gebeurd is, zit je voor een langere periode goed. Bij bijvoorbeeld advertenties is dat wel een ander verhaal: zodra het termijn van zo’n advertentie voorbij is, houdt die zichtbaarheid op. Nog zo’n voordeel dus aan het inzetten van SEO in jouw online strategie!

Reacties