Hans van Schip
12 augustus 2013 11:38
door Hans van Schip

Wat is een CMS en welk CMS is populair?

Iedereen gebruikt voor een website of webwinkel een CMS – Content Management Systeem. Wat is en doet een CMS en welk CMS moet u kiezen? Met deze infographic en toelichting kiest u het juiste CMS.

In het Bedrijven Blog is al regelmatig aandacht besteed aan het CMS WordPress. Dit is niet verwonderlijk nu WordPress zeer populair is, zo blijkt ook uit onderstaande Infographic welke wij tegenkwamen op het internet. De infographic laat in het kort zien wat een Content Management Systeem nu precies is en welke populair zijn. Onder de infographic geven we nog een korte toelichting.

Infographic: Wat is een CMS en welke is populair:

infographic:
Infographic door Dot Com Infoway – CMS Development Company

Meest populaire Content Management Systeem – CMS in Nederland

Er worden ook in Nederland natuurlijk zeer veel verschillende Content Management Systemen gebruikt voor websites en webwinkels. Dit zijn vaak zogenaamde “Open Source” systemen, welke daarom gratis kunnen worden geïnstalleerd. Dat is gelijk het grootste voordeel tegenover een CMS dat door een bedrijf voor u speciaal ontwikkeld wordt. Doordat vele duizenden open source fanaten over de hele wereld meewerken aan de ontwikkeling en onderhoud is het gegarandeerd dat een open source systeem continu verbeterd en ook in de toekomst beschikbaar zal blijven.

U bent met een dergelijk open source CMS ook niet gebonden aan één partner of bedrijf voor de levering van uw website of webwinkel nu veel verschillende bedrijven u met een dergelijk open source systeem hulp en ondersteuning kunnen bieden. Deze systemen zijn zelfs zo eenvoudig in installatie en gebruik dat u met een klein beetje basiskennis niet eens een ondersteunend bedrijf nodig heeft. Zo heeft u alles in eigen hand en bent voordelig uit.

Qua design zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid. Er zijn wereldwijd al enorm veel verschillende designs gemaakt en deze zijn middels een template al vanaf € 30,00 verkrijgbaar zodat u ook met het design van uw website in een mum van tijd klaar bent. Er zijn duizenden gratis en goedkope templates voor het design. Zo heeft bijvoorbeeld TemplateMonster voor WordPress, Joomla en Drupal een enorme keuze voor u.

Hieronder geven we een korte beschrijving van de in de infographic genoemde populaire systemen die ook in Nederland zeer veel gebruikt worden.

WordPress

Veruit het meest populair is WordPress. Dit gratis CMS is eenvoudig te installeren en zeer gemakkelijk in het gebruik. Eigenlijk spelen de meeste zaken voor zich en indien u dingen niet begrijpt is er uitgebreide en duidelijke Nederlandse toelichting en hulp online voorhanden, in de vorm van artikelen en door middel van fora. Ook zijn er zeer veel bedrijven die hulp of begeleiding bieden. Op het Bedrijven Blog zijn ook regelmatig artikelen van specialisten met WordPress uitleg en tips die u verder op weg helpen.

Joomla

Dit is ook een open source CMS waarmee je websites en online applicaties kunt bouwen. Joomla wordt net als WordPress ook zeer veel gebruikt in Nederland. Ook van Joomla is er een Nederlandstalige versie en er is zeer veel Nederlandse online ondersteuning voorhanden. De vertaling wordt gedaan door het zogenaamde Dutch Translations Team. Er zijn zeer veel uitbreidingsmogelijkheden voor Joomla beschikbaar in de Joomla Extensions Directory. Deze uitbreidingen of extensies zijn veelal ook Nederlandstalig beschikbaar.

Drupal

Eigenlijk geldt voor het eveneens gratis Drupal hetzelfde als voor de twee voorgaande sytemen. Ook hier is zeer veel hulp en ondersteuning in het Nederland te vinden. Meest volledig is de Nederlandstalige Drupalgemeenschap die met uitgebreide documentatie en verschillende fora zeer veel informatie over Drupal geeft.

De hier genoemde systemen richten zich met name op websites en Blogs waarvoor bijvoorbeeld WordPress in eerste instantie ook bedoeld was. Inmiddels kunt u ook een webwinkel met deze systemen maken. Voor webwinkels zijn er echter gespecialiseerde content management systemen zoals het bekende en zeer populaire Magento. Over dit specifieke CMS voor webwinkels en webshops zullen wij in een apart artikel uitleg en toelichting geven.

Bedrijven Blog – Bedrijvenpagina

Reacties