Sander Wijdemans
18 april 2024 16:40
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zit je er aan te denken airconditioning aan te schaffen? Hier moet je op letten

Met de juiste airconditioning kun je je kantoor koel houden tijdens de warme maanden. Er zijn verschillende soorten airco’s beschikbaar bij ThermoNoord de technische groothandel, en het kan lastig zijn om te kiezen welk systeem het beste past bij jouw bedrijf. Overweeg je om een airco te kopen? Lees dan verder voor meer informatie.

Zit je er aan te denken airconditioning aan te schaffen Hier moet je op letten

Het soort airconditioningssysteem

Ten eerste moet je achterhalen welk type systeem je wilt. Je hebt de keuze tussen centrale airconditioning en individuele airconditioners. Centrale systemen zijn doorgaans duurder, maar koelen je kantoor. Individuele units zijn goedkoper, maar je hebt er mogelijk meerdere nodig om alles koel te houden.

Energie-efficiëntie

Let ook altijd op energiezuinigheid. Zo’n zuinig systeem zal de energierekening verlagen, maar draagt ook bij aan een groenere wereld. Check het SEER-nummer van de airco. Hoe hoger dit nummer, hoe beter het systeem koelt en hoe minder energie het verbruikt.

Warmtepompen

Een warmtepomp is eigenlijk een soort airco die ook kan zorgen voor verwarming in je kantoor. Het werkt net als een airco, maar het mooie is dat het ook warmte van buiten kan halen om je kantoor op te warmen als het koud is buiten. Het fijne van warmtepompen is dat ze meestal minder energie verbruiken dan gewone verwarmingssystemen, omdat ze gebruikmaken van warmte die al buiten is en die naar binnen brengen. Hierdoor heb je minder energie nodig om je kantoor warm te houden. Dit geld kan besparen op je energierekening.

Grootte van het systeem

Daarnaast heb je het juiste formaat nodig. Een te kleine unit kan de ruimte niet goed koelen, terwijl een te grote unit je energierekening kan opdrijven. Het is verstandig om een professional in te schakelen. Een HVAC-expert kan je kantoor bekijken en adviseren over het perfecte systeem.

Onderhoud

Je airco moet ook regelmatig onderhouden worden om ervoor te zorgen dat die lang meegaat. Weet welk onderhoud je systeem nodig heeft en plan het regelmatig in. Sommige airco’s hebben filters die je regelmatig moet vervangen om de luchtkwaliteit goed te houden en te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Andere systemen hebben mogelijk jaarlijks onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken.

Installatie

Tot slot moet je je airconditioning door een erkende installateur laten plaatsen. Je hebt een correcte installatie nodig om het efficiënt te laten werken, maar het kan ook de garantie beïnvloeden. Laat het systeem installeren door een professional met de nodige training en ervaring om problemen in de toekomst te voorkomen. Op die manier kun je volop genieten van de verkoeling en het comfort dat airconditioning biedt.

Reacties