Sander Wijdemans
16 januari 2024 20:55
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-nieuws

Zo ontdek je wat jouw bedrijfspand kan opleveren

Ondernemen is veranderen. Je zoekt nieuwe manieren om jouw bedrijf te ontwikkelen, maar je zoekt ook voortdurend naar het bedrijfspand dat op dat moment perfect bij jouw onderneming past. Bovendien is het zo dat de vastgoedmarkt flink aantrekkelijk is. Dat betekent dus dat verkoop je ook het nodige kan opleveren. Het is dan ook goed om je daar eens in te verdiepen. Zo kan je daar als ondernemer voordeel uit halen.

Verkopen van je bedrijfspand, hoe gaat dat te werk

Het pand op orde maken

Het is allereerst belangrijk om te zorgen dat het pand in de best mogelijke staat is. Het kan zijn dat er wat kleine problemen zijn waar je iets aan moet doen. Een verborgen lekkage die je tot nu toe niet hebt aangepakt, bijvoorbeeld. Daarvoor schakel je dan een specialist in lekdetectie in. Door dit soort kleine gebreken door professionals te laten aanpakken, kan je zorgen dat jouw pand er op zijn best uitziet. Wat dan weer belangrijk is met het oog op het bepalen van de waarde. Wanneer je dit gedaan hebt, dan is het tijd voor de volgende stap.

De waarde bepalen

Nu het pand helemaal op orde is, is goed te bepalen wat het eigenlijk waard is. Ook daarvoor moet je specialisten in de arm nemen. Een bouwkundige keuring in Amsterdam laten doen is daar een voorbeeld van. Met deze keuring zorg je er namelijk voor dat de bouwkundige staat van het pand precies wordt vastgelegd. Dat betekent dus dat er geen verborgen gebreken meer naar boven kunnen komen, omdat je dit al hebt laten onderzoeken. Dit rapport is bijvoorbeeld belangrijk bij de verkoop van een pand. Deze keuring valt ook vaak samen met de taxatie, al is dit niet verplicht gelijktijdig. Op die manier weet je ook direct wat de waarde is.

Werken met de overwaarde

Wanneer je kennis hebt van de waarde van je bedrijfspand, dan kan je ook bepalen wat je er nu eigenlijk mee gaat doen. Zo kan je bijvoorbeeld bekijken of je de overwaarde kan opnemen. Om daar dan vervolgens het pand mee te verbouwen of te verduurzamen. Het is altijd goed om met dit soort zaken bezig te zijn, omdat het kan helpen jouw onderneming te laten groeien. Het is dan ook belangrijk om met enige regelmaat te bepalen hoe het met de waarde van het pand gesteld is. Zo kan je er altijd het maximale uithalen op elk gewenst moment.

Het pand verkopen

Mocht het pand nu flink wat opleveren, dan is het natuurlijk het overwegen waard om het te verkopen. In dat geval is het wel belangrijk om met een goede makelaar samen te werken. Zo kan je zorgen dat je er het maximale uit haalt. Het is wel belangrijk om goed te bepalen of je er voordeel uit kan halen. Waar ga je bijvoorbeeld naartoe als je gaat verhuizen? Je mag er natuurlijk niet op achteruit gaan omdat je in een kleiner pand of op de verkeerde locatie terechtkomt. Zorg daarom dat je wel een goed plan hebt voor de verhuizing.

Reacties